Италианската полиция, която разкри ферма за канабис в Калабрия, откри и над 200 замразени трупове на съсели (сънливци) във фризери. Оказва се, че опечени тези животни се смятат за ненадминат деликатес от босовете на мафията.

Разбира се, основният „улов“ на италианските служители на реда са над 700 растения от канабис. Наличието на замразените съсели само потвърждава, че мафията е собственик на незаконната ферма.


Полицията смята, че кланът Ндрангета стои зад незаконното отглеждане на канабис. Освен замразените трупове, опаковани в найлонови торбички, бяха открити и клетки с живи съсели, които бяха угоявани за следващото клане.

Защитниците на правата на животните твърдят, че кръстниците на клана Ндрангета, клан, на който се приписва вноса на кокаин в Европа, вземат своите сериозни решения изключително по време на банкетите, на които се сервират печените съсели.

„Трима човека бяха арестувани по обвинение за лова и убиването на тези защитени видове“, съобщава Corriere della Sera.

Традицията да се яде месото на тези дребни гризачи (дължината на възрастен съсел достига 17 см и тежи до 150 грама), които са кръстоска между мишка и катерица, ни връща към древните римски традиции. Богатите римляни са държали животните в клетки, за да ги угояват колкото е възможно повече, преди да ги изпратят в кухнята.

Освен в Италия, съселът все още е традиция и с удоволствие се яде и в Словения и в Хърватия.