В различни региони на Русия очевидци заснемат прехвърлянето на значителни сили на военната авиация в посока Украйна. А жителите на граничните райони записват пристигането на бойни и многоцелеви хеликоптери, които преди това са излитали от други региони.
 
Първоначално прехвърлянето на хеликоптери е регистрирано над централната част на Русия - в Ярославъл, Нижни Новгород, Москва, Рязан, Твер, Иваново и други региони, както и в републиките Мордовия и Татарстан.
 
 
Към Украйна са се насочили щурмови самолети Ка-52 Алигатор, Ми-28Н Нощен ловец, многоцелеви щурмови самолети Ми-35 и Ми-8.
 
В полетата на Белгородска област и в районие на Беларус, граничещи с Украйна, също бяха открити голям брой бойни хеликоптери на руските въоръжени сили.
 
Преди това значителен брой изтребители от Далекоизточния окръг също кацнаха на беларуски военни летища.
 
Трябва да се отбележи, че вече се разпространяват стотици подобни видеа, заснети през последните дни от очевидци в различни региони на Русия и Беларус.

Съливан: САЩ не могат да посочат дата на руската "инвазия" в Украйна
 
New York Times също публикува статия за предстоящото руско нахлуване в Украйна, в която, наред с други неща, се отбелязва, че руското министерство на отбраната е разположило най-малко 50 бойни и транспортни хеликоптера на летищата Мачулищи в Беларус и Валуйки в Белгородска област. за осигуряване на въздушна подкрепа за военна операция на територията на Украйна.

Говорителят на Пентагона с най-нова версия за руска атака срещу Украйна на 16 февруари
 
По-рано очевидци заснеха група хеликоптери в полетата на Белгородска област. Мрежата забеляза, че по време на операцията в Крим през пролетта на 2014 г. руски бойни и многофункционални хеликоптери са били съсредоточени на същата полева площадка.
 
Десетки бойни хеликоптери вече са разположени в Крим и тренират нанасянето на удари по различни цели.
 
От няколко дни в Крим продължават ученията на екипажите на руските ударни хеликоптери с бойни стрелби.
 
В близост до село Строгановка е забелязана група от десетки бойни Ка-52 Алигатор, Ми-28Н Нощен ловец и Ми-35 Крокодил.