Генералният инспектор на германските въоръжени сили и началник на германската армия Карстен Бройер предупреди за възможна отбранителна война в Германия в свое интервю за вестника "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Обществото в Германия трябва да свикне с тази идея", каза още той.

"Притеснява ме фактът, че Русия в момента се въоръжава. Тревожен е и начинът, по който Путин се позиционира. Това трябва да тревожи всички нас, но преди всичко трябва да превърнем тези опасения в действия. Трябва да разберем как можем да се справим с тази постоянна заплаха", заяви Бройер, цитиран от "Франкфуртер Рундшау".

"През следващите няколко години няма да можем да се върнем там, където бяхме преди 2022 г.", допълни още той.

"Гражданското общество и Бундесверът трябва да се подготвят за технологичен скок и още по-интензивна хибридна война. Първата стъпка е да осъзнаем заплахата. Не само ние, войниците, но и цялото общество трябва да осъзнае необходимостта от още по-последователно обезпечаване", обясни Бройер. 

"Да бъдем готови за война означава да мислим как да създадем капацитет за отбрана и възпиране във всички области. Ако има извънредна ситуация, бедствие или пандемия, Бундесверът трябва да се активизира. И това е нормално. Но сега преживяваме обратното и се нуждаем от подкрепа от страна на обществото", заяви генералният инспектор на германските въоръжени сили. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук