Властите в Туркменистан събраха хиляди граждани на масови мероприятия за отбелязване на Световния ден на здравето. Това съобщиха държавните медии, игнорирайки глобалната тенденция за социално дистанциране за борба с разпространението на пандемията на коронавирус, съобщи АФП.

Централноазиатската страна, заедно със Северна Корея, е една от шепата територии, за които се твърди, че няма случаи на вируса, който обхваща целия свят.

Държавната телевизия късно във вторник показа стотици хора, носещи еднакви цветни анцузи, каращи велосипеди в стегната формация в столицата Ашхабад. Друг репортаж показа държавни служители, включително медицински персонал, които правят упражнения за разтягане вътре и извън правителствените сгради. Държавните медии твърдят, че 7000 граждани са участвали в колоездачни събития в богатата на газ бивша съветска страна, за да отбележат датата.

Президентът Гурбангули Бердимухамедов беше показан да язди кон и да кара колело с малка група служители.

Туркменистан все още не е регистрирал случай на новия коронавирус, който покоси над 82 000 души по целия свят, въпреки че има граница с Иран, една от първите държави, засегнати силно от пандемията след Китай.

Правителството на страната е известно с държането в тайна на националните статистически данни, независимо дали са свързани със здравето или икономиката. В същото време информация в държавните медии в сряда гласи, че властите изграждат болница за лечение на инфекциозни заболявания в района на Ахал, в който се намира и столицата, но не споменават COVID-19.

Преди седмица туркменистанските власти забраниха използването на думата "коронавирус", както и носенето на маски.