Попълнете търсена ключова дума или фраза

Голяма изненада! Откриха милиони дървета в Сахара

https://blitz.bg/svyat/golyama-iznenada-otkrikha-milioni-drveta-v-sakhara_news793855.html Blitz.bg

Те са ключови за дългосрочното оцеляване на живота на планетата

Кайро, Египет 17 Ян. 2021, 22:30 5867 прочита 1 коментара

Международен екип изследователи откри, че в района на пустинята Сахара, най-голямата на Земята, заемаща повечето площ на Северна Африка, има милиони дървета.

В началото на проучването, очакванията били скромни. Дотогава в района са регистрирани съвсем малко, почти никакви дървета, съобщава БТА.

"Най-голямата изненада бе, че върху обхваната от изследването територия на пустинята Сахара, около 10 на сто от площта ѝ, където никой не очакваше да открие много дървета, се оказа, че има няколко милиона такива", коментира Мартин Бранд, преподавател по география в университета на Копенхаген.

Дърветата са ключови за дългосрочното оцеляване на живота на планетата, защото абсорбират и складират въглеродния двуокис, предизвикващ глобалното затопляне. Но все още човечеството не е наясно колко са дърветата на Земята. По-голяма част от територията на планетата не е достъпна поради различни причини - войни, собственост или географски особености.

Досега се разчиташе основно на сателитни снимки за преброяване на дърветата. Горските масиви сравнително лесно се заснемат от космоса, но дърветата, които не са плътно разположени като в горите, трудно се регистрират. Затова оценките досега са били доста далеч от реалността, казва Бранд.

Той и колегите му използват нови сателити и изкуствен интелект, за да направят карта на отделните дървета в район от Западна Африка и откриват милиони такива на площи, смятани за пустиня или пасища.

Изкуственият интелект е инсталиран на един от най-мощните суперкомпютри в света - "Блу Уотърс" в университета на Илинойс. Той помагат на екипа да преброи дърветата в района от космоса за пръв път. Изследователите ръчно маркират близо 90 000 дървета на различни терени, за да може компютърът да "разпознае" формите и сенките, които са визуално свързани с тях. В крайна сметка изследването установява повече от 1,8 милиарда дървета.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам