Престижната клиника Mayo уволни 700 служители, които отказаха да спазват политиката на медицинското заведение за задължително ваксиниране срещу COVID-19.

Всички служители трябваше до понеделник да получат първата си ваксина или да бъдат освободени от ваксинация по медицински или религиозни причини.

Съобщава се, че клиниката, която е най-големият работодател в щата Минесота, е изпълнила по-голямата част от исканията за уволнения.

„Докато клиника Mayo е натъжена, че губи ценни служители, ние трябва да предприемем всички необходими стъпки, за да запазим нашите пациенти, работна сила, посетители и общности в безопасност“, казаха от клиниката пред Star Tribune.

„Ако лицата, освободени от работа, решат да се ваксинират на по-късна дата, съществува възможност те да кандидатстват и да се върнат в Mayo за бъдещи работни места.“

Медицинското заведение, което за първи път информира служителите за изискването за задължителна ваксината миналия юли, е изправено пред тежки критики.

Макар основно да е свързано с Минесота, където е основано, здравното заведение управлява и болници в Аризона, Флорида, Айова и Уисконсин.

Група от 38 законодатели изпратиха писмо до клиниката миналия месец, в което изброиха няколко причини, поради които тя трябва да се откаже от политиката си.

В понеделник, след като научи за уволненията, конгресменът от Минесота Пеги Бенет – която организира писмото от декември – опроверга политиката, за която клиниката твърди, че е направена „въз основа на наука и данни“.

„Ние сме в несигурна ситуация и трябва да разгледаме това разумно, рационално и със здрав разум“, каза Бенет пред KTTC. „Здравият разум ми казва, че ако всеки може да се зарази и да разпространява вируса, тогава защо уволняваме тези служители?“

Конгресмен Тина Либлинг обаче аплодира политиката, като каза: „Клиника Mayo взема тези решения въз основа на своите нужди и мисля, че това трябва да се зачита. Мисля, че Mayo трябва да може да взема тези решения, това е частен бизнес“.

Здравното заведение представи своята политика за ваксини миналата година, твърдейки, че е от съществено значение за осигуряването на най-безопасната среда в него.

В понеделник организацията повтори предишните си настроения и изтъкна ползите от ваксинирането. „Въз основа на науката и данните е ясно, че ваксинацията държи хората извън болницата и спасява животи“, се казва в изявление на ръководството.

„Това важи за всички в нашите общности – и е особено вярно за многото пациенти със сериозни или сложни заболявания, които търсят грижа в клиника Mayo всеки ден.“

Близо 99 процента от персонала във всички центрове на клиниката са спазили изискването, което означава, че са били или ваксинирани, или са получили освобождаване.

„Това означава, че приблизително 1% от персонала във всички места ще бъде освободен от работа в резултат на необходимата програма за ваксинация“, казаха от клиниката. „Това е сравнимо с това, което други здравни организации са изпитали при прилагането на подобни програми за изискване на ваксини.“

Миналия месец Обществото за управление на човешките ресурси разкри, че една четвърт от големите работодатели в САЩ – включително Google, Microsoft, Amazon, Boeing и няколко авиокомпании, наред с други са въвели изискване за задължителна ваксинация на служителите си.Източник: bg-voice