Главната магистрала в Сирия, между столицата Дамаск и най-многолюдния град в страната, Алепо на север, отново е отворена за движение от днес, обяви министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс.

Сирийските правителствени сили отвоюваха с руска подкрепа от въздуха последните части от стратегическия път, които бяха под контрола на бунтовници и джихадисти, при офанзивата си в северозападната провинция Идлиб. 

Отварянето на магистрала М5 е голяма победа за президента Башар ал Асад.

Стратегическия път бе блокиран от бунтовници още от 2012 г. Отварянето на магистралата ще съкрати пътя между Дамаск и Алепо с два часа, тъй като шофьорите бяха принудени да минават по заобиколно трасе през пустинята. 

Прогонването на бунтовниците от магистралата бе предвидено в споразумението между Русия и Турция от 2018 г. за създаване на буферна зона в Идлиб.

Боевете обаче не спряха, а през декември сирийските правителствени сили предприеха голяма офанзива, в резултат на която бяха принудени да напуснат дома си близо 1 милион души по данни на ООН - най-масовото преселение на хора в Сирия от началото на конфликта преди близо девет години.