Първият и единствен президент на СССР Михаил Горбачов коментира изявлението на украинския лидер Владимир Зеленски за Втората световна война.

Според Горбачов той е направил опит да фалшифицира исторически факти. 

По време на посещение в Полша президентът на Украйна обвини СССР в разгръщане на Втората световна война, а също така заяви, че „Полша е станала жертва на тоталитарните режими“.Бившият съветски лидер отбелязва, че подобни изказвания обиждат паметта на онези, които са дали живота си за победата над нацистите.

Горбачов подчерта, че дори по време на Студената война никой не е поставял под въпрос отговорността на режима на Хитлер за разгръщане на кървава война.

"Съветският съюз, заедно с други членове на антихитлеристката коалиция, направи решаващ принос за победата над този омразен режим. Това са исторически факти, които не могат да бъдат оспорени", заяви Горбачов, като нарече версията на Зеленски "невярна"

Според него в навечерието на 75-годишнината от Победата във Втората световна война най-добрият отговор би бил „да отдадем почит на онези, които са понесли огромни трудности и страдания и спасили човечеството от фашизма“.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Зеленски, който, говорейки в Полша, сравнява СССР с нацистка Германия, е предал собствения си народ.