Михаил Горбачов поздрави Франк-Валтер Щайнмайер с избирането му на поста президент на Германия и изрази увереност, че в качеството си на държавен глава той ще полага усилия за възстановяване на добрите отношения между Берлин и Москва, съобщава РИА „Новости”.
Той също така изразява надежда за лична среща с новоизбрания държавен глава, ако обстоятелствата позволят това.

Както БЛИЦ съобщи, известният немски политик, бивш външен министър и социалдемократ бе избран в неделя за 12-и президент на ФРГ.
 
„От сърце ви поздравявам с избирането ви на поста. Уверен съм, че вашата дейност в това ново качество ще бъде ползотворно не само за вашата страна, но и за Европа и целия свят”, се казва в писмото на Горбачов.
Бившият съветски лидер отбелязва, че високо цени балансирания и отговорен подход на Щайнмайер към международните дела, неговата „енергия в търсенето на мирно решение на най-острите проблеми”.
 
„Не се съмнявам, че и занапред ще полагате усилия, за да постигне възстановяване на добрите отношения между Германия и Русия – тъй като това е ключов въпрос за подобряване на политическия климат в Европа. С добри чувства си спомням нашите лични срещи в минали години и се надявам в бъдеще, ако обстоятелствата позволят, отново да се срещнем”, пише още бившият президент.