Попълнете търсена ключова дума или фраза

Горчивото припомняне за Ница: Как „сигурна” Европа отглежда терористи за съсипването си. Грешките на спецслужбите

https://blitz.bg/svyat/gorchivoto-pripomnyane-za-nitsa-kak-sigurna-evropa-otglezhda-teroristi-za-ssipvaneto-si-greshkite-na-spetssluzhbite_news472982.html Blitz.bg

Европейската система за сигурност се нуждае от спешен капитален ремонт

Берлин, Германия 20 Дек. 2016, 23:20 3061 прочита 0 коментара
Часове след като тежък камион в Берлин снощи прегази десетки хора, американското издание New York Post съобщи, че отговорността е поета от групировката ИД. Терористичен акт в самото сърце на Европа без използване на експлозив е плюене в лицето на европейската сигурност, на силовите структури и специални служби, постоянно деклариращи готовност да изкоренят тероризма по света, но неспособни да му се противопоставят у дома си.
Няма съмнение, че терористичният акт в Берлин поразително напомня трагедията в Ница на 14 юли тази година. Тогава 20-тонен камион, шофиран от 31-годишен тунизиец, мачкаше хората, събрали се да гледат салютите в чест на Деня на превземане на Бастилията. Убитите бяха 86 души, ранените жители на Ница и гости надхвърлиха 300 души. Полицията успя да застреля терориста малко преди камионът да направи обратен завой и да продължи мачкането на хора.
 

Анализът на терористичния акт позволява да се твърди, че главна причина за допускането му е лошо изработеният план по осигуряване на безопасността в района на празничните мероприятия.
 
Факт е, че в процесите по осигуряване на обществената сигурност във Франция не са последвали сериозни промени. Мнозина експерти открито заявяват, че случилото се е оголило уязвимите места в системите за контрол на мероприятията с голям брой посетители и че нещо подобно пак може да се повтори.
 
Германските служби за сигурност също не са си направили необходимите изводи с цел предотвратяване на подобни инциденти. Европейските служби също посочили Берлин като хипотетична мишена за атака.
 
Руският експерт Алексей Леонков в коментар за станалото в Берлин отбеляза, че именно германската увереност в идеалната система за сигурност игра в полза на терориста. Германия винаги е считала себе си като еталон за Европа в много области, включително в сигурността.
 
На фона на Берлин остана практически незабелязана новината за престрелката в ислямския център в Цюрих. Подробностите останаха неизвестни, но самият факт за стрелбата по улиците на благополучна и толерантна Европа поставя въпроса дали изобщо съществува истинска европейска сигурност. Според руския политолог Руслан Осташко, проблемите на Германия с осигуряване на вътрешната безопасност не са изключение от правилата, а най-истински системен проблем.
 
„Ако говорим на обикновен език, германците просто заиграха със САЩ и НАТО. Те щедро финансираха военни операции, чиято главна цел беше унищожаване на терористите, преди те да се появят в Европа. Практиката показа, че тази стратегия не работи и парите се харчат напразно. Заради такова предпазване Европа силно се отпусна по въпросите на вътрешната сигурност. Въпросът не е само в осигуряване на безопасността в местата на масово струпване на хора. Става дума за системен проблем, който сега Евросъюзът не може да реши” – заявява Руслан Осташко в интервю за телевизия „”Звезда”.
 
Терористите със завидно постоянство напомнят за липсата на система за обществена сигурност в Европа: През 2015 г. Париж беше потресен от дръзкия атентат в навечерието на Рождество; На 7 януари 2015 г. беше разстреляна редакцията на Charlie Hebdo; През ноември същата година стана стрелбата в концертната зала „Батаклан”, взривът в кафене на булевард „Контуар Волтер”, атентатът на стадион „Стад де Франс”... Може да се добави взривът на летището в Белгия.
 
Всичко това, според експерти в областта на сигурността, е прескъпо плащане от европейските държави за своето късогледство и нежелание да се виждат проблемите там, където са. Плашенето на Европа в близко бъдеще може да продължи и берлинската трагедия е само първото тревожно събитие в следващата поредица.
 
Коментар на БЛИЦ: Никой експерт обаче не се решава да сложи пръст в раната и да посочи какво може или трябва да стане основа на новата система за сигурност в Европа. Може би защото обществото не е дозряло да му се каже, че демокрацията в Европа е заплашена от самата себе си – тя е създадена и функционира на базата на обществено приети ценности и законови гаранции от държавата. От демокрацията обаче се възползват за престъпни цели терористични организации и лица с такива наклонности. Очевидно е, че трябва да се ползват оръжия от техния арсенал. Няма друг път, освен страните в Европа да станат законово по-полицейски, гражданите да се откажат доброволно от част от своите свободи и индивидуален суверенитет в името на оцеляване на цивилизацията, в името на децата ни, внуците и правнуците.
 
Превод и коментар: Ганчо КАМЕНАРСКИ
 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам