Косовската полиция съобщи, че при престрелките с полицията са били убити трима от общо около 30 нападатели, които рано тази сутрин убиха полицейски служител и раниха още един в село в населеното със сръбско мнозинство Северно Косово, съобщи Ройтерс.

Според информациите нападателите са се барикадирали в манастир в село Банска, където през нощта извършиха нападението над патрул на косовската полиция. По данни на диоцеза на Сръбската православна църква в Косово, в манастира се намират поклонници от Нови Сад и гостуващ игумен, които са потърсили безопасност във вътрешността на обителта.

Радев със спешен ход заради престрелките между Косово и Сърбия

По данни на косовските власти нападателите са тежко въоръжени с огнестрелно оръжие и гранати и разполагат с бронирани машини.

По-късно косовските власти обявиха, че манастирът е "под контрол" и ситуацията се е успокоила, предаде Франс прес.

"Върнахме си контрола над този район след няколко престрелки", каза на пресконференция министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля.

Междувременно стана ясно, че седем граждани на Република Северна Македония, между които и едно дете, се намират в хотел в Косово в непосредствена близост до манастира в село Банска, съобщават от Министерството на външните работи в Северна Македония.

Косовската полиция охранява хотела, в който са отседнали гражданите на Северна Македония. Очаква се те да бъдат трансферирани обратно в Северна Македония.

Косовският премиер Албин Курти и президентът Вьоса Османи обвиниха за нападението подкрепяни от Сърбия престъпни групи. Белград отхвърли тези твърдения. 

Смъртоносната престрелката в Косово продължава! Границата със Сърбия е затворена, а Вучич извънредно... ВИДЕО

Нападението над патрул на косовската полиция беше осъдено от ЕС и от САЩ, а американското посолство в Прищина заяви, че косовската полиция има отговорността за налагането на върховенството на закона в района.

Мисията на НАТО КейФОР обяви, че разполага със сили в района, които ще се намесят, ако възникне необходимост.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук