Руското министерство на отбраната публикува видеозапис на предаването на 265 украински бойци, които се намираха в завода на Азовстал в Мариупол.

Сред тях има военнослужещи и бойци от "Азов", срещу които бяха образувани наказателни дела в Руската федерация.

По-рано официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че вечерта на 16 май започна предаването на блокираните в завода бойци. Сред тях, според него, 51 са тежко ранени.

Войниците от разположения в "Азовстал" гарнизон, над 260 от които вече бяха евакуирани вчера, "изпълниха бойната си задача", заяви генералният щаб на украинската армия в изявление за медиите, цитирано от АФП и АП. 

Украинските командири, намиращи се в комбината, са получили заповед "да спасят живота" на останалите.

Командирът на "Азов" обяви, че бойците от "Азовстал" се предават ВИДЕО

"За съжаление, Украйна понастоящем не може да деблокира "Азовстал" с военни средства", заяви в Телеграм украинското министерство на отбраната.

Миналата седмица властите в Киев заявиха, че над хиляда украински войници, включително 600 ранени, се намират в огромния индустриален комплекс с подземни галерии, простиращи се на километри. Те намериха убежище там, след като в продължение на повече от месец издържаха на обсадата на Мариупол, който бе подложен на нападения от руските сили и изцяло опустошен.

Украинският генерален щаб потвърди евакуацията на тези 264 войници и заяви снощи, че продължава "операцията за спасяване на защитниците на Украйна, блокирани" в "Азовстал".

"Работата по връщането на момчетата у дома продължава, и изисква деликатност и време", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Украйна има нужда украинските герои да останат живи. Това е наш принцип", каза още Зеленски.

Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин обаче  възложи да се подготви протоколна заповед за въвеждане на забрана за “размяна на пленени нацисти”, пише "Телеграф". 

Решението е във връзка с плановете на Украйна да си върне бойците от батальона „Азов“, които започнаха да се предават на руската армия, след като прекараха месеци, барикадирани в завода „Азовстал“ в Мариупол.

"В съответствие с нашите разпоредби, моля, изгответе подходящо протоколно указание. Нека го изработим заедно с Комисията по отбрана и сигурност. Това са военни престъпници и ние трябва да направим всичко, за да ги изправим пред съда“, каза Володин в Държавната дума. Той добави, че „нацистките престъпници не трябва да се разменят“.

“Русия прави всичко, за да гарантира, че ранените военнопленници получават необходимата медицинска помощ и се третират хуманно, за разлика от въоръжените сили на Украйна и украинските власти, които извършват жестокост и измъчват нашите войници“, каза още Володин.

“Що се отнася до нацистите, тук позицията трябва да остане непроменена. Това е една от целите на специалната военна операция”, подчерта председателят на Държавната дума.

Лидерът на Либерално-демократическа партия на Русия Леонид Слуцкий стигна и по-далеч в предложенията, като заяви, че трябва да се премахне мораториума върху смъртното наказание за нацисти.

Батальонът „Азов“ открито изповядва неонацистка и ултрадясна идеология, като някои от бойците дори носят нацистки символи, като черното слънце. В Русия батальонът официално е обявен за екстремистки и е забранен.