Има голяма вероятност първият кораб, превозващ зърно, да потегли от украинско пристанище в понеделник, заяви днес говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

В интервю за телевизионния Канал 7 говорителят Ибрахим Калън посочи, че съвместният координационен център в Истанбул вероятно ще завърши работата си по експортните маршрути много скоро.

По-рано днес турският канал Си Ен Ен-Тюрк съобщи, че първият конвой от 16 товарни кораба със зърно от Украйна ще достигне териториалните води на Турция на 3 август. По данни на телевизията конвоят ще бъде придружен от безпилотни летателни апарати.

По инициатива на Анкара първият превоз на зърно от Украйна ще се отправи към бреговете на Сомалия, отбелязва още телевизията.
В съобщение на турското министерство на отбраната се посочва, че техническата работа по организацията на експорта на зърно от Украйна е приключила.

Въпросът за транспорта на зърното е бил обсъден в телефонен разговор на турския министър на отбраната Хулуси Акар с украинския му колега Олексий Резников и с министъра на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Русия и Украйна са големи доставчици на пшеница в световен план и споразумението, което подписаха с посредничеството на ООН в Истанбул миналата седмица, цели да облекчи продоволствената криза и да намали глобалните цени на зърното, които нараснаха след руската инвазия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.