Говорителят на Пентагона Джон Кърби отново заяви, че в момента няма причина войната в Украйна да прерасне в ядрена война. Това той съобщи пред CNN.

"Съгласен съм с г-н Лавров, че в една ядрена война не може да има победители и тя не бива да започва. Няма причина сегашният конфликт в Украйна да ескалира до това ниво.

Както вече съм казвал, следим ситуацията много внимателно. Не виждаме нищо, което да ни накара да променим степента на готовност на стратегическите ни ядрени сили за възпиране, на готовността ни да защитаваме страната си и нашите съюзници", каза Кърби.

Германия изпраща зенитни системи Gepard на Украйна

Министрите на отбраната на страните от НАТО и Европейския съюз се срещнаха днес във въздушната база на Съединените щати в Рамщайн, Югозападна Германия, за да обсъдят предоставянето на повече подкрепа за Украйна, съобщава "Би Би Си", цитирана от news.bg.

Голяма промяна в политиката беше обявена от германското правителство, което разреши доставката на около 50 зенитни установки Gepard Flakpanzer.

Държани на съхранение през последното десетилетие, те ще получат технически подобрения, преди да бъдат изпратени в Украйна.Германия отдавна има политика да не доставя тежки оръжия в зоните на конфликт, но правителството й е подложено на нарастващ натиск да предостави повече помощ на Киев.

Правейки съобщението, министърът на отбраната на страната Кристин Ламбрехт заяви, че Германия "ще разгледа всички възможности как можем да подкрепим Украйна в нейната смела и важна борба за свобода и мир".

Украинските военни са свалили руски хеликоптер за 16 млн. долара край Харков

Военнослужещи от десантно-щурмовите войски на украинските въоръжени сили са унищожили руски хеликоптер Ка-52 в Харковска област, съобщи пресслужбата на Генералния щаб на ВСУ.

"Бойният хеликоптер Ка-52 Алигатор се счита за командна машина. Той се произвежда от 2008 г. и е въоръжен с лазерно насочвана оръдейна установка, противотанкова ракетна система, авиобомби и други оръжия. Цената на Ка-52 е около 16 млн. долара", съобщава Генералният щаб, цитиран от украинското издание "Страна".