Премиерът на Хърватия и лидер на Хърватската демократична общност Андрей Пленкович заяви на митинг на партията в Сплит в петък, че президентът Зоран Миланович тласка Хърватия към "руския свят“ и прави неверни твърдения за катастрофална ситуация в страната. Това съобщи агенция Хина.

"Хърватското правителство предоставя помощ на приятелската украинска нация, която е изложена на руската агресивна война, която е дори по-лоша от великосръбската агресивна война срещу Хърватия.

Миланович води безотговорна и непоследователна политика, като по този начин тласка Хърватия и хърватската нация в "руския свят“, каза Пленкович на предизборен митинг преди парламентарните избори на 17 април.

Пленкович отхвърли твърденията на Миланович за необходимост от правителство на националното спасение. 

"Този човек, който нарушава Конституцията, твърди, че е необходимо да се премине през катарзис и да се формира правителство на националното спасение", каза Пленкович. 

Той попита иронично дали Хърватия трябва  да бъде спасена от успехи като моста Пелешац, терминала за втечнен природен газ, построените магистрали в цяла Хърватия и 25 милиарда евро, осигурени за развитието на Хърватия през това десетилетие, или закупуването на изтребители "Рафал".

Пленкович заяви, че Хърватия се нуждае от отговорно правителство, което ще бъде ръководено от Хърватската демократична общност и хора, осъзнаващи своята идентичност, и обвини десните консервативни партии Отечествено движение и "Мост"  във "фалшив патриотизъм". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук