Карикатура, която беше публикувана в датския вестник „Жиланд-Постен“ по повод епидемията от новия коронавирус, разпали дипломатически спор между Дания и Китай.

На рисунката виждаме китайското знаме, чийто звезди са заменени от малки… вирусчета, които обикалят един по-голям вирус.

Политическата реакция беше почти незабавна. От китайското посолство в Дания заявиха, че очакват извинение за публикуваната карикатура. „Без никакво съчувствие и емпатия, това прекрачва границата на всяко цивилизовано общество, както и етичната граница на свободата на словото, обиждайки човешкото съзнание“, написаха от посолството в официалното си съобщение.

Главният редактор на изданието Якоб Ниброе заяви, че карикатурата не е публикувана с целта да се присмиват на ситуацията в Китай. Въпреки това, той отказа да се извини.

„Не можем да се извиним за нещо, което не смятаме за грешно- Нямаме намерение да се подиграваме на ситуацията в Китай и не смятаме, че рисунката е такава“, заяви Ниброе.

Рисунката на изданието беше защитена и от датския премиер Мете Фредериксен.

„Дания има много, много силна традиция в свободата на изразяването, както и в сатиричните рисунки. Ще бъде така и в бъдеще“, заяви тя в интервю за датски вестник.

Изданието не за първи път успява да разпали политечски скандали със своите карикатури. През 2005 г. на страниците му бяха публикувани сатирични рисунки на пророка Мохамед, които създадоха остро недоволство сред мюсюлманите по цял свят.