Гърция се подготвя за най-лошия сценарий, който включва тотална карантина за цялата страна. Това заяви правителственият говорител Стельо Пецас, пише Труд бг.

„Взимаме тези мерки по-рано, за да можем да имаме по-оптимистичен декември. Мерките ще бъдат засилени, ако не ги спазваме. За съжаление, страхът изглежда мотивира обществото. Ефективността на мерките зависи от тяхното спазване“, допълни той.

От днес Гърция влиза в едномесечна блокада като мерките се налагат в зависимост от зоната в която попада съответния район. От вчера страната е разделена на три зони - червена, жълта и сива.  В сивата попадат районите Солун и Серес, които от днес минават  в 14 дневна пълна карантина. Илизането става само с изпращане на смс към номер 13033, както беше в първата фаза на пандемията. Причината е увеличения през последната седмица брой на заболели от ковид.

Полетите до и от летище Солун са преустановени. Затварят заведения за хранене, кафенета, клубове, кина, музеи и фитнес зали. Учениците от гимназии и студенти преминават на дистанционно обучение. Въвежда се вечерен час от  21.00 часа вечерта до 05.00 ч. сутринта, докато в другите райони на страната забраната е от полунощ.

Забранено е пътуването извън регионите на Солун и Серес. В автомобили могат да пътуват до един човек и шофьора,  задължително с маски. Затварят детски площадки и паркове.

Отворени остават магазините за хранителни продукти, аптеки и банки. Ресторантите и кафенетата могат да обслужват клиенти само за домашни поръчки до 20.30 ч. Хотелите също остават отворени.

В църквите ще се извършват литургии без присъствие на хора. Разрешени са само погребални церемонии до 9 души.

Маските остават задължителни за цялата страна на закрито и открито. Има постоянни проверки. Глобата е 150 евро дори и за неправилно поставена маска. 1200 души са глобени за неносене на маска, 18 са задържани през вчерашния ден.

В останалата част на Гърция в автомобили могат да пътуват до 3-ма души.

Отворена остава границата "Кулата-Промахон", откъдето се влиза само с отрицателен тест за коронавирус и код.

Желателно е българските граждани ако нямат някаква изключително неотложна причина да не пътуват в посока Гърция, тъй като северна Гърция е в категория високорисков район.

През последното денонощие са регистрирани нови 1152 случая на коронавирус от които 210 в Солун. 7 починали. 135 са интубирани.