Външният министър на Гърция Йоргос Катругалос иска Брюксел да остави отворена вратата за Турция да се присъедини към Общността. Министърът вярва, че бъдещето на Турция е в ЕС, въпреки че страната се насочи към авторитаризъм.

"Ние сме сред малкото европейски държави, които все още вярват в това", каза той в интервю за "Политико", като има предвид застоя в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Но Катругалос добави: "Те първо трябва да изпълнят задълженията си". Той уточни, че Анкара трябва да спазва "не само международното право, но и върховенството на закона и правата на човека".

Държави като Австрия са категорични, че ЕС трябва "незабавно" да прекрати преговорите с Турция за еврочленство.

Йоргос Катругалос вярва, че действията на Турция произхождат от изолацията й, като подчерта, че Кипър търси енергиен съюз с Гърция и други държави в Източно Средиземно море като Израел и Йордания.

"Те се чувстват изолирани, но изолацията е в резултат на техен избор, а не наш, искаме да имаме много добри отношения с Турция..., но базирани на международното право", каза гръцкият външен министър.

Той също призова ЕС да започне преговори за еврочленство с други балкански държави.

"Определено, ако Албания е готова, Албания трябва да бъде на борда, но няма съмнение за Северна Македония", отбеляза Катругалос.