Турският президент Ердоган разказа пред журналисти колко е разочарован от неуспешните опити да изгради „образцов отношения” с Барак Обама и Владимир Путин, пише Hurriyet Daily News.
Ердоган възлагал на Обама повече надежди, но те не се оправдали. „Например нашите отношения се влошиха а не се подобриха. Нашите очаквания по по международна политика също не се оправдаха.” (For example, in the economic fields, the ties declined instead of improving. Our expectations in foreign politics were also not fulfilled), отбелязал той.

САЩ и Турция не успели да демонстрират достатъчно съвместни усилия в Сирия и Ирак. Най-остър проблем е подкрепата от Вашингтон на кюрдските Отряди за народна самоотбрана (YPG).

Според Ердоган, турските граждани се „разстроили” и от снимки, на които американски военнослужещи са фотографирани заедно с бойци от YPG.

Друга причина за дискомфорта е гледната точка на Русия по сирийския конфликт.

„Нашата дружба с мистър Путин издигна взаимните интереси на много високо равнище” – заявил той и добавил, че ситуацията коренно се променила след свалянето на руския самолет през ноември 2015 г.

Ердоган признал, че обемът на търговията с Русия бил по-голям, отколкото със САЩ, и турските власти си поставили за цел да достигнат равнище до 100 млрд долара годишно.

„Надявам се, че ние скоро ще възстановим нашите отношения и ще се върнем към старите дни с още по-голяма печалба” (I hope that the relations will recover soon and we will return to those old days even more strongly) – добавил оптимистично Ердоган.

Превод и редакция: БЛИЦ