В хода на президентската кампания във Франция медиите припомнят финансови машинации на Марин льо Пен, кандидатката на партията „Национален фронт“. Тя трябва да решава редица проблеми, главният от които идва от Брюксел, твърди агенция „Блумбърг“, цитирана от БГНЕС. 
Льо Пен е евродепутатка и всеки месец получава 24 164 евро като заплати за нейните помощници. Тези хора трябва да работят върху програмите на ЕС и да живеят в Брюксел, но според разследване на Европарламента лидерката и други законодатели от НФ използват тези пари, за да плащат на хора, които работят за партията във Франция. 

Европарламентът се опитва да върне около 500 000 евро от парламентарната група на Льо Пен. Това е много голяма сума за Льо Пен, отчитайки финансовите трудности на НФ. Льо Пен обаче подаде иск срещу Европарламента с довода, че разследването е задействано от нейния политически враг, немският социалдемократ Мартин Шулц, който доскоро бе председател на Европарламента. 

БГНЕС припомня, че Шулц подаде оставка от този председателски пост, за да спечели друг. Той бе избран за лидер на германските социалдемократи, с което ще оспорва на парламентарните избори през септември канцлерския пост на Ангела Меркел. 

Льо Пен обаче може да се сблъска с трудности и във Франция заради начина, по който НФ финансираше предишните си кампании. Партията сключваше сделки с компании, принадлежащи на приятели на лидерката, които отпечатваха агитационни материали и създаваха сайтове. Тя се разплащаше с тях на по-високи цени, след което принуждавате правителството да покрива разходите. То е задължено да прави това, ако партиите прескочат определен праг на избирателна подкрепа. 

Освен това НФ е взимала скъпи кредити от малката партия Jeanne, създадена от самата Льо Пен, и ги е изплащала с пари от държавната хазна след края на поредната кампания. До момента срещу Льо Пен не са предявени никакви обвинения за финансови машинации, тя дори не е и разпитвана. Но до изборите има достатъчно време, за да бъде направено това. 

Има достатъчно време, за да се раздуха и скандалът с имуществената декларация на Льо Пен и нейния баща Жан-Мари Льо Пен, който е основателят на „Националния фронт“. В момента тече разследване спрямо тях по подозрение, че са декларирали имущество на по-ниски цени. 

Марин льо Пен е еврофобка, тя се обявява за излизането на Франция от ЕС и от военните структури на НАТО. Второто бе извършено от президента Шарл дьо Гол през 60-те години. Франция се върна във военните структури на алианса през 2009 година при президента Никола Саркози. 

БГНEС припомня развихрилият се скандал с дясно-центристкия кандидат Франсоа Фийон, основният съперник на Марин льо Пен. По-рано стана известно, че съпругата му е получавала 8 години заплата като негова помощника, докато той е бил депутат през 1998-2002 година. Френският закон позволява това, стига роднините да не вършат такава работа фиктивно, само на книга. В обществото се наложиха подозренията, че случаят с Фийон е точно такъв. 

По-рано пък тази година глобалният разобличителен сайт „Уикилийкс“ съобщи, че разполага с компромати за всеки от основните кандидат президенти на Франция. 

Президентските избори във Франция са в два тура през април и май.