След векове като изцяло мъжка институция, свободните масони е на Англия направиха няколко прамени в устава си, които видни членове като херцог Уелингтън и Уинстън Чърчил, вероятно никога не са очаквали, пише New York Times.

Една жена вече може да бъде масон , ако се присъедини като мъж, обяви обществото и един мъж може да се присъедини към масоните, ако живее като жена.

Това е знак на времето, че дори тази традиционно обвързана, исторически загадъчна - и все още само за мъже - група признава за пръв път, че мъжката или женската гледна точка на пола не е нито ясна, нито пълна, колкото хората навремето са вярвали.
Въпросите за "преориентиране на пола и джендър самоопределението" трябва да бъдат третирани с "доброта и толерантност", написа обединената велика ложа на Англия писа до своите членове.

"Никой кандидат не трябва да бъде подлаган на въпроси относно неговия пол, което би могло да го накара да се почувства неудобно", казва се в съобщението и ако един член е транссексуален, "ние очакваме, че той ще получи пълната подкрепа на своите братя".

Превод: БЛИЦ