24 май се празнува не само в България, но и в Румъния, където на тази дата се отбелязва Денят на българския език. 

Това е установено със закон през 2015 г. Предложението е внесено от тогавашния депутат на българското етническо малцинство в румънския парламент - Николае Миркович от Съюза на банатските българи. 

„Подобен закон би бил от полза, като предлага по институционализиран начин възможността представителите на други етноси да знаят български език“, аргументира се той през 2015, съобщава БТА.

На 11 март същата година румънският сенат приема законодателното предложение за отбелязване на Деня на българския език. Камарата на депутатите го гласува одобрително месец по-късно - на 22 април.

Между българския и румънския език има редица прилики на лексикално и граматическо ниво. Българо-румънският билингвизъм е често срещано явление по двата бряга на Дунава през последните векове, отбелязват от Университета в Букурещ, цитирани от Аджерпрес.

Кирилицата става една от трите азбуки на Европейския съюз на 1 януари 2007 г., датата на присъединяването на страната ни към Общността. 

Вчера (23 май) представители на българската общност от цяла Румъния се събраха в сградата на Унгарския културен дом "Шандор Петьофи” в Букурещ, за да отбележат двойния празник, организиран от Посолството на България в Румъния и Съюза на банатските българи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук