Американски експерти във вторник за първи път регистрираха инфекция в Съединените щати с новия щам коронавируса, който преди това беше открит във Великобритания. Случаят е установен в Колорадо, каза губернаторът Джаред Полис.

"Днес установихме първия случай на COVID-19 B.1.1.7 в Колорадо - същият, открит в Обединеното кралство", каза той. В изявление, публикувано на уебсайта на Полис, се уточнява, че специалистите в Колорадо "са идентифицирали този тип вирус за първи път в страната".

По-рано във вторник помощник-министърът на здравеопазването и социалните услуги Брет Жируар заяви, че посоченият щам на коронавирус все още не е открит в страната, "но има вероятност той вече да присъства в САЩ".

Според Полис болният е на възраст между 20 и 29 години. Той е изолиран. Според властите напоследък той не е правил дълги пътувания. "Все още не знаем много за този нов вариант на COVID-19, но учени от Обединеното кралство предупреждават света, че е значително по-заразен", каза губернаторът.

Според университета "Джон Хопкинс", който изчислява въз основа на информация от федералните и местните власти, в САЩ са открити над 19,4 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 336,9 хиляди души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя.