Руската делегация пристигна в Беларус за преговори с украинската страна. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. 

По думите му, в състава на делегацията са влезли представители на МВнР на Русия, министерството на отбраната и други ведомства, включително и администрацията на президента. 

"Руската страна вече е готова за преговори с Гомел, сега чакаме украинците", каза Песков.  

От беларуското външно министерство отбелязаха, че са подготвили за срещата всичко необходимо и в момента се занимават с решаването на протоколните въпроси.  

При това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че преговорна площадка може да са градовете Варшава, Будапеща или Истанбул, но не ѝ Гомел, независимо от това, че именно украинската страна посочи този град в Беларус за място на преговорите.    

   

"Това е единственият начин преговорите да бъдат честни и наистина да сложат край на войната", смята украинският президент", заяви Зеленски, като добави, че разговорите могат да се проведат само в страна, "от която не летят ракети".

Изказването на Зеленски идват малко след като Кремъл заяви, че неговите лидери са достигнали до Беларус за мирни преговори.

В отговор на това Дмитрий Песков обяви, че този път специалната операция на Русия в Украйна няма да бъде прекъсвана по време на преговорите. Засега обаче не е ясно дали те изобщо ще започнат и къде точно може да се случи това.  

БЛИЦ припомня, че вчера Украйна заяви, че не отказва да преговаря с Русия за прекратяване на огъня, но подчерта, че не е готова да приеме и ултиматуми или неприемливи условия. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

В същото време стана известно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поканил руския президент Владимир Путин в Турция за преговори.  

"Трябва да демонстрираме поведение в подкрепа на мира. По време на телефонен разговор с Владимир Путин го поканих в Турция", каза турският лидер.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!