Безработицата в Япония се увеличи до 2,9 на сто през май, сочи официалната статистика, предават световните осведомителни агенции. За трети пореден месец безработицата расте на фона на пандемията, която засегна и третата икономика в света.

Увеличението с 0,3% от април показва, че първата рецесия в Япония от 2015 г. започва да оказва въздействие върху пазара на труда.
Друг показател, който се следи отблизо, показва, че е имало 120 свободни работни места на 100 души, които търсят работа в сравнение със 132 през април. Това е най-голямото понижение от шока на петролния пазар през 1974 г.

За разлика от САЩ, където милиони американци остават без работа, Япония изглежда успява на този етап да предотврати икономически хаос вследствие на пандемията. Но икономисти предупреждават, че ситуацията не е толкова оптимистична въпреки ниската безработица.

Анализатори посочват също, че данните за безработицата може и да не включват милиони хора, които просто са напуснали пазара на труда, след като са се отказали да търсят работа.

Пандемията не засегна Япония особено тежко. В страната има под 1000 починали и около 19 000 заразени.