Слуховете за тайни американски биолаборатории, в които се правели изследвания на вируси, се разпространяват от години. От началото на войната в Украйна заваляха нови обвинения.

Скандал във Върховната Рада заради биологични лаборатории на САЩ в страната

Американското посолство в Украйна премахна в събота от сайта си всички документи за финансираните от Пентагона биолаборатории в Украйна“ - това твърди един швейцарски новинарски сайт, позовавайки се на българска журналистка. Сходно съобщение може да бъде открито в американски блог, който разпространява и съмнителни съдържания във връзка с пандемията от коронавирус, пише "Дойче Веле".

Основното в тези съобщения за Украйна: Пентагонът не искал обществеността да види споменатите документи за биолабораториите в страната. Внушава се, че лабораториите могат да имат нещо общо с появата на вирусни огнища, освен това се говори за биологични оръжия на американците.

Документите отдавна са офлайн
Изтритите уж документи всъщност продължават да стоят като линкове в сайта на американското посолство в Киев:

Вярно е обаче, че тези линкове не водят доникъде. Същевременно не е доказано, че Пентагонът е премахнал връзките този уикенд, както се твърди.

Навярно те не са на разположение от много по-отдавна.

Проверките показват, че тази версия не се намира в онлайн архивите още от май 2021 година. А твърдението, че САЩ специално са премахнали тези документи след нахлуването на Русия в Украйна, е недоказано и фалшиво.

Интересно е и дали в случая изобщо е ставало дума за „чувствителна“ информация. При преглед на уеб-архивите се вижда, че те съдържат общи данни за сътрудничество. Освен това самото американско правителство е публикувало документите, някои от които още преди години – затова не изглежда много убедително твърдението, че правителството ще оповести документи, за да ги скрие след това от обществеността.

Българската журналистка, на която се позовават подвеждащите съобщения за вероятното изтриване на документите, вече от години пише за предполагаеми биолаборатории на САЩ.

Темата е благодатна за разпространяването на дезинформации: в контекста на пандемията руски и китайски медии твърдяха например, че Sars-CoV2 бил създаден в американска лаборатория. Твърдеше се, че въпросните лаборатории се намирали на различни места из бивши съветски републики - например в Грузия или Украйна.

Обвиненията са отхвърлени
Американското посолство в Украйна излезе с позиция по тези твърдения още през лятото на 2020 година. В нея се казва, че американското министерство на отбраната работи съвместно с украинското правителство „за да установи важните за сигурността патогени и токсини в лаборатории на украинското правителство и същевременно да създаде възможност за мирни научни изследвания и за разработването на ваксини“.

САЩ работели съвместно с украинците, „за да се уверят, че Украйна може да идентифицира огнища, предизвикани от опасни вируси, както и да съобщи за тях, преди да са се превърнали в заплаха за сигурността“. САЩ и Украйна си сътрудничат още от 2005 година, като по данни на украинските тайни служби (СБУ) става дума най-вече за модернизацията на лабораториите. СБУ изтъква и това, че лабораториите са създадени и финансирани от Украйна.

Атаки срещу биолабораториите?
В социалните мрежи някои юзъри правят някаква връзка между целите на руската армия и местонахожденията на предполагаемите американски биолаборатории в Украйна. Те твърдят, че Русия целенасочено се опитва да атакува биолабораториите. Според юзърите седем от общо 11-те лаборатории вече били поразени от руски ракети.

Путин наредил на армията да унищожи биологичните лаборатории на САЩ в Украйна час по-скоро

Проверките на фактите, правени от САЩ, многократно са опровергавали този вид твърдения и ги определят като част от руската кампания за дезинформация, която тече с пълна сила още от 2018 година.