Загубите за Meta, компанията майка на Фейсбук, възлизат на повече от 200 милиарда долара - само за един ден на борсата. Това е над една четвърт от стойността на компанията - истински шок за нейните служители, пишат Дойче Веле.

Много от тях се опасяват, че това може да е началото на края на социалната мрежа, която през последното тримесечие загуби около 1 милион дневни потребители. Заради срива на акциите личното богатство на Марк Зукърбърг се сви с 31 милиарда долара.

Защо се стигна до този срив?

Според вътрешен източник, пожелал анонимност, Зукърбърг свързва това тревожно развитие с „небивала конкуренция“, като посочва най-вече китайската платформа за видеосъдържания TikTok. Тя е пряк конкурент на платформата Instagram, която също е част от компанията Meta.

Работещите в компанията на Зукърбърг съвсем основателно се тревожат за бъдещето си. Както и в много други фирми от технологичния сектор, част от заплатата и годишната премия служителите получават в акции. И ако акциите на компанията продължат да се обезценяват, това може да доведе до масово напускане на служители.

Метавселена: Ето какво се крие зад дяволския план на Зукърбърг

Първите тревожни сигнали около Фейсбук се появиха още миналото лято. Принос за това има и компанията Apple: от април м.г. тя иска от притежателите на айфони да одобрят функцията трекинг - тоест, дали разрешават проследяването на техните потребителски навици. 

Което те очевидно масово отказват. Така обаче Фейсбук получава значително по-малко данни, от които компанията се нуждае, за да пласира целенасочени реклами сред потребителите, твърди финансовият директор на Meta Дейвид Уенър. Според него загубите само от това възлизат на 10 милиарда долара.

Тревога буди обаче и друго: със своите три големи приложения Facebook, Instagram и WhatsApp компанията изглежда вече е постигнала пренасищане на част от пазарите. За първи път в своята 18-годишна история Фейсбук не отбелязва ръст на потребителите, а според някои анализатори социалната мрежа губи популярност най-вече сред младите хора. Което определено е лоша новина за компанията.

Путин предупреди: Човечеството е в опасност от метавселената на Зукърбърг

Затова не е изненадващо, че от месеци Марк Зукърбърг се опитва да подготви компанията за т.нар. метавселена, която той смята за следващото поколение интернет. За целта Зукърбърг е похарчил 10 милиарда долара през миналата година, а през тази се очаква да инвестира още 20 милиарда. По този начин основателят на Фейсбук се впуска в една авантюра, която, ако въобще се окаже успешна, ще започне да се изплаща чак след години.

Във фокуса на политиката и правосъдието

Към това трябва да добавим и ударите, които компанията понася от политиката. Така например американският Конгрес подготвя по-строго антитръстово законодателство. Марк Зукърбърг не спира да повтаря, че фирмата му не е монополист и се позовава на конкуренти като TikTok и Google. Но за Meta ще стане почти невъзможно да придобива други компании от бранша. Дори сделки като тази с Giphy изведнъж се оказват в полезрението на американските защитници на конкуренцията.

Проблемите на Meta не се изчерпват само с това: компанията е разследвана и за дейности, нарушаващи принципите на конкуренцията.