Най-голямото учение на полската армия „Зима-20“ завърши с катастрофа. Това предадоха световните медии, като се позовават на полските информационни агенции.

Според Interia няколко хиляди офицери са участвали в щабните учения. При симулиране на военна операция, в допълнение към съществуващото оборудване, са взети предвид най-новите оръжия, които още дори не са влезли на въоръжение в полската армия - зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, реактивни системи за залпов огън HIMARS и многоцелеви изтребители от пето поколение F-35, уточнява Фокус.

Страната ще получи всички тези оръжия през следващите десет години - до 2030 година. Резултатите от ученията, които бяха лично наблюдавани от президента на страната Анджей Дуда, са засекретени.

Според плана на маневрите, полската армия трябваше да поеме удар от източния фланг и да задържи отбраната 22 дни, но условният враг (Полша граничи с Беларус и Русия на изток) успя да обгради Варшава на четвъртия ден на „войната“.

В същото време Люблин и Белосток бяха предадени незабавно без бой. Командирите на отделни дивизии бяха шокирани, отказаха да изпълнят някои заповеди, защото бяха просто неразбираеми, пише вестник Super Express.

„За щастие това беше просто учение“, каза един от командирите.

На петия ден от симулирания конфликт врагът е на линията на Висла, води боеве за Варшава, стратегическите пристанища са блокирани или пленени, авиацията и флотът са прекратили съществуването си, авангардните части на полската армия на изток от Висла са загубили 60 до 80% от техния персонал, въпреки подкрепата на НАТО. Положението за Полша се оказва по-лошо, отколкото през 1939 г.

Фактически пет дни по-късно войната беше загубена и полските въоръжени сили бяха унищожени“, пише Interia.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!