Попълнете търсена ключова дума или фраза

Инвecтиpaт $100 милиoнa в дoбив нa yниĸaлeн минepaл в Cъpбия

https://blitz.bg/svyat/invectipat-100-miliona-v-dobiv-na-ynikalen-minepal-v-cpbiya_news618086.html Blitz.bg Белград, Сърбия 04 Авг. 2018, 06:49 1292 прочита 0 коментара

Британско-австралийската минна корпорация Rio Tinto е инвестирала 100 млн. долара в откриването и разработването на литиев борат в района на Ядар, Сърбия от 2004 г. насам, съобщи сръбското правителство.

"Тъй като Ядaр може значително да повлияе на развитието на Лозница и на целия регион, правителството създаде междуведомствена работна група, която да си сътрудничи с инвеститора във всички аспекти на проекта", заяви сръбският премиер Ана Брънабич в изявление, цитирано от SeeNews.

Минният гигант откри през 2004 г. в долината на река Ядар близо до сръбския град Лозница залежи от т.нар. ядарит - уникален литиево-натриев боросиликатен минерал с широка приложимост. Ядар е единственото място в света, където се среща този минерал.

Проектът все още е в предварителна фаза и са нужни време и сериозни инвестиции за реализацията му. Rio Tinto планира да започне производство през 2023 г. Откритият първокласен литиев борат в Сърбия се оценява на 135.7 млн. тона със средна концентрация от 1.86% на литиев оксид. Заради високите концентрации на литий и бор, откритото в Ядар е обявено за едно от най-големите литиеви залежи в света.

През юни 2017 г. сръбските власти и компанията сключиха споразумение за създаване на съвместни работни групи, които да контролират проучвателната фаза на проекта и получаването на необходимите разрешителни. Rio Tinto работи в Сърбия от 2001 г. насам чрез местното си дъщерно дружество Rio Sava Exploration. Компанията създаде и дъщерно дружество за геоложки проучвания в Сърбия и региона - Rio Tinto Explorations Dunav.

"Най-лекият метал на Земята - литият се използва в широк спектър от продукти, най-вече батериите за хибридни и електрически автомобили", посочват от Rio Tinto. "Находището съдържа и борати, които са основни строителни елементи за топлоустойчиво стъкло, фибростъкло, керамика, торове, детергенти, консерванти за дърво и много други битови и търговски продукти", обясняват от компанията.

Откритите полезни изкопаеми се използват в изолацията, която прави сградите енергийно ефективни и в производството на телевизори, компютри и смартфони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам