Вече седмица хиляди иракчани са по улиците на големите градове в Южен Ирак с искане за оставки заради корупцията и недостига на основни продукти в страната, съобщават световните агенции. Антиправителствените демонстрации прераснаха в сблъсъци с полицията с ранени и арестувани.

Днес напрежението в град Наджаф ескалира и стотици хора нахлуха в международното летище и спряха работата му.

По данни на телевизия "Скай нюз - Арабия" днес демонстрантите за пореден път са се опитали да щурмуват сградата на провинциалната администрация в Басра, а силите на реда са отвърнали с предупредителна стрелба във въздуха и сълзотворен газ. Пострадали са четирима. Подобна е и ситуацията в провинциите Ди Кар и Кербала.

Протестиращи в иракската провинция Мутана опожариха днес щабове на големи политически партии, съобщи телевизия "Ал Хадас".

По нареждане на премиера Хайдер ал Абади силовите структури са поставени в пълна бойна готовност. В провинциите Басра, Кербала, Наджаф и Майсан е въведен комендантски час.

Според твърдения на местни медии властите се опасяват от разширяване на протестите, затова са блокирали достъпа до интернет и социалните мрежи. В градовете, обхванати от протестното движение, са затворени държавните учреждения и са поставени допълнителни полицейски кордони.

Независимо че премиерът огласи план за излизане от кризата, антиправителствените акции не стихват. В отговор на исканията Абади нареди например незабавно да се отпуснат от държавния бюджет 3 милиарда долара, а по-рано властите заявиха, че ще осигурят работа на 10 000 души.