Иракските сили превзеха ключов университет в северния град Мосул в рамките на подкрепяната от САЩ офанзива за прогонване на джихадистите от последната им градска крепост в страната, обяви висш офицер, цитиран от ДПА.

"Силите за сигурност освободиха напълно университета в Мосул, заяви пред държавната телевизия "Иракия" Талиб Шагати, командващ елитните антитерористични части. При операцията били конфискувани химикали в лабораториите и били обезвредени експлозиви и коли бомби, допълни той без повече подробности.


 

По-рано днес телевизия "Иракия" показа кадри на боеве в големия университетски кампус, разположен в западната част на Мосул.

Според местни медии "Ислямска държава" използвала университета за свой щаб в района.

С превземането на университета иракските сили стигнаха до река Тигър, течаща през центъра на Мосул. То ще им позволи да предприемат атаки срещу джихадистите, които контролират западната част на града.

В средата на октомври иракските сили с въздушната подкрепа на водената от САЩ международна коалиция започнаха офанзива за отвоюването на Мосул, втория по големина град в Ирак, който е под контрола на ИД от средата на 2014 година.