Балистични ракети от територията на Иран са нанесли удари по американски военни обекти в Ирак, съобщават световните издания, позовававайки се на източници от американските отбранителни сили и официални лица.

Според АВС са били ударени „много обекти“, включително базата "Ал Асад" в Западен Ирак и друга база в Ербил.

Иранската държавна телевизия е заявила, че са били изстреляни  „десетки“ ракети  „земя-земя“.

Обектите, подложени на атаката от балистични ракети от вътрешността на Иран, включват базата "Ал Асад" в Западен Ирак, която Тръмп посети през декември 2018 г. и "Ал Таджи" в Ербил в Иракски Кюрдистан, който предоставя съоръжения и услуги на поне стотици служители на коалицията и на ЦРУ.

Американският президент Доналд Тръмп е бил информиран за ракетните атаки: „Наясно сме с информациите за атаки срещу американски обекти в Ирак. Президентът е информиран, следи внимателно ситуацията и се консултира с екипа си за национална сигурност “, заяви прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

Все още не е ясно дали има жертви в базата "Ал Асад".

"Това са или крилати ракети, или балистични ракети с малък обсег на действие", съобщава "Фокс нюз", позовавайки се на американски военен източник в Ирак. 

Базата „Ал Асад“ е ударена от три серии ракети, според военни източници на мястото на произшествието.

Ранните доклади за нападение над военната база "Ал Таджи" по-късно са били опровергани и е било уточнено, че е било тренировка, но нови съобщения сочат, че мястото е било атакувано от шест ракети.


Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!