Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР) на Иран е обявил началото на операция „Мъченикът Сюлеймани“ срещу американските военни, замесени в смъртта на командира на специалното звено „Ал-Кудс“ генерал Касем Сюлеймани в Багдад. Изявлението на организацията беше публикувано от иранската агенция Tasnim и цитирано от световните агенции..

„Дойде време да изпълним обещанието и с позволението на Всемогъщия Бог да отговорим на престъпните и терористични действия на американските нашественици, отмъщавайки за страхливото убийство на командира на Ал-Кудс. По време на операцията, наречена „Мъченикът Сюлеймани“, десетки ракети „земя-земя“ бяха изстреляни по американската база „Ал-Асад“, заявяват от КСИР.

„Предупреждаваме великия сатана, порочния американски режим, че всяка следваща агресия ще срещне по-болезнена и жестока реакция“, се казва в текста.

Започна ли войната? Иран атакува с ракети американски военни бази и обекти ВИДЕО

Най-малко две военни бази на САЩ в Ирак бяха атакувани, като по тях бяха изстреляни повече от десет ракети, потвърди Пентагонът. Това е летището в Ербил и авиобазата Ал Асад.

Корпусът на стражите на ислямската революция на Иран също така е заплашил да атакува град Дубай в ОАЕ и израелския Хайфа по време на следващата фаза на операция „Мъченикът Сюлеймани“, съобщава CNN, позовавайки се на канала в Telegram на КСИР.

Иранските военни самолети са в небето, Пентагонът подготвя ответен удар ВИДЕО

Корпусът на стражите на ислямската революция счита Израел за съучастник в убийството на Сюлеймани. „Като част от това престъпление ние не разглеждаме Израел отделно от Съединените щати“, се казва в съобщението на организацията.

Световните издания съобщават, че военновъздушни сили и противовъздушната отбрана на Израел са били приведени в готовност. Според информацията, израелската военна авиация е била издигната във въздуха и е във въздушното пространство на Ливан.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!