Ракетните бази на Иран, погребани дълбоко в земята под пет слоя бетон, са готови да нанасят удари, в случай на старта на Третата световна война.  


В скритите бази са складирани хиляди ракети и са разпръснати из цялата територия на Ислямската република. При това те са в постоянна бойна готовност. 

Опозиционни групи тези дни разпространиха невиждани до сега снимки на подземните ракетни градове, пише "Дейли Стар". 

Най-голямата ракетна база, както се твърди, че базата Кходжир, известна с Код 7500, като в нея има тунел с дължина от 1000 метра, който е натъпкан с всякакви ракети. 

Кадри от вътрешността на базата са били разпространявани в миналото от иранските държавни медии. 

Снимки на мистериозните обекти бяха разпространени в рамките на досие от дисидентската група Национален съвет за съпротива на Иран. Това се случи на фона на страховете, че между САЩ и Иран може да избухне военен конфликт, който да прерасне в Трета световна война, след ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани в резултат на американски въздушен удар в Ирак. Техеран отвърна с ракетни удари по американски военни бази в арабската държава. 

Според съвета за съпротива, иранският режим е изразходвал "милиарди долари" за бази и ракетната си програма. 

Предполага се още, че иранските военни сили са изградили повечето от базите между 1997 и 2002 година. 

Някои бази обаче са по-стари, някои от тях са изградени през още през далечната 1984 година. 

Подземната мрежа е изградена с намерението да се скрият ракетите и да действа като площадка за подготвянето и нанасянето на удари в Близкия изток. 

Иран не разполага с балистични ракети, които да могат да достигнат до САЩ или Великобритания, но досегът му се оценява до страни, като Украйна. При това в миналото Техеран е заявявал, че "има хиляди готови ракети във всеки един момент".

Ракетните бази са разположени предимно около Персийския залив, но Код 7500 е разположена в близост до Техеран. 

Твърди се, че иранският режим е използвал компании фантоми, свързани с Корпуса на стражите на Ислямската революция, организацията ръководена от Сюлеймани, за да прикрие изграждането на базите. 

Снимките, с които се сдоби "Дейли Стар", показват три ракетни обекта и комплекс от тунели в Иран. 

На снимките се вижда, че до Кходжир водят поне три пътя, които впоследствие влизат под земята. 

Код 7500 се смята мястото, където е била построена ракетата "Шабаб 3" със средна дължина на полета. Базата Имам Али е разположена в западната част на Иран. И при нея пътищата, които стигат до нея, влизат под земята. 

В Западен Иран се намира и гарнизона Лард. Той е описван от Съвета за съпротива като "разпростиращ се комплекс от тунели", "който е много строго охраняван". Това е и комплексът, който се появява в пропагандата на режима, наричан още "ракетният град". 

Около базите мобилните комуникации са заглушени.  

В доклади на Центъра за стратегически и вътрешни изследвания се казва, че иранският арсенал е "най-големият и разнообразен" в Близкия изток. 

Според Центъра, Иран разполага с 12 типа ракети, като още четири са във фаза на разработване.  

Превод и редакция: БЛИЦ