Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир обяви, че нейното правителство работи върху въвеждането на туристическа такса, за да ограничи нарастването на чуждестранните посетители на острова, съобщава каналът Bloomberg. 

„Туризмът в Исландия се разрасна бързо през последното десетилетие и това оказва влияние върху нашата околна среда и извън нея“, обясни министър-председателят.

Повече от 2 милиона туристи идват в Исландия всяка година, докато страната има население от едва 400 000 души. Хората посещават острова, за да се насладят на уникалната му природа, но масовият наплив от туристи вреди на околната среда.

Исландия има за цел да стане въглеродно неутрална страна до 2040 г., но тази цел е застрашена поради настоящото напрежение върху инфраструктурата, причинено от големия брой туристи.

Премиерът на Исландия отбеляза, че новата данъчна ставка се обсъжда, но тя ще бъде „умерена“. Средствата, събрани чрез този данък, ще бъдат използвани за проекти за запазване и възстановяване на уникалната природа на острова, а също така ще бъдат използвани като инвестиция в зелената икономика.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук