Групировката "Ислямска държава" призова членовете си да поведат джихад в Русия, предаде Ройтерс. Призивът е отправен в деветминутен видеозапис, разпространен снощи.
"Чуй, Путин, ще дойдем в Русия и ще ви избием в домовете ви. О, братя, поведете джихад, избивайте ги и се сражавайте с тях", крещи маскиран мъж, който кара кола в пустинята и размахва пръст.

Във видеото със субтитри са заснети въоръжени мъже, които нападат бронирани коли и палатки и събират оръжия, вероятно при обучение в пустинята.

Ройтерс посочва, че не е било възможно да се провери автентичността на записа, публикуван в акаунт на екстремистката групировка.

Не е ясно защо Русия е определена като мишена, но Русия и САЩ водят преговори за засилване на военното и разузнавателното сътрудничество срещу "Ислямска държава" и Ал Кайда в Сирия, посочва Ройтерс.

"Ислямска държава" призова привържениците си да използват всякакви оръжия и средства, с които разполагат, за нападения срещу страните, с които групировката води борба, напомня Ройтерс, цитирана от БТА.