Испания налага драстични енергийни ограничения заради намалените доставки на руски газ за Европа, съобщава bTV.

Ще се следи температурата в хотели и ресторанти, а светлините на витрините ще загасват в 22 часа.

Ограниченията влизат в сила от 10 август и ще са валидни до ноември следващата година. Ресторантьори, хотелиери и търговци четат задълбочено 80-те страници от указа, тъй като предвидените глоби за нарушения са главозамайващи - до 60 000 евро за незначителни нарушения и до 6 милиона евро за тежки нарушения.

Светлини по витрините след 22 часа ще има отново едва по Коледа. Осветени остават и сградите и обектите, които са национални паметници.

Въпреки трудно поносимите жеги в Испания това лято, климатиците вече няма да могат да изстудяват под 27 градуса. Отоплението през зимата пък не може да надвишава 19 градуса. И за да няма спорове около температурата, указът постановява инсталирането на термометри.

"Институтът за изследване и енергоспестяване изчислява, че един градус по-малко в термометъра, ще ни спести 7 процента от консумацията на енергия. Една компания, която притежава 90 хотела и 100 ресторанта и прилага тази мярка, би спестила 1 милион евро за година”, заяви Тереса Рибера, енергиен министър на Испания.

Засегнати са всички административни сгради, търговски обекти, общите помещения на хотелите, ресторантите, кината, гарите. Изключения има само за болници, учебни заведения, спортни зали, фризьорски салони. Мерките са пожелателни и за частните домакинства.

Заетите в обществения сектор вече ще работят от домовете си 3 дни в седмицата и само 2 дни ще присъстват физически в офиса.

Тук, в Барселона за момента не се оспорват ограничителните мерки. За сметка на това Мадрид не желае да отблъсква туристи с тъмни витрини и се готви да обжалва указа. Докато стане ясно кой ще надделее, премиерът Педро Санчес предложи поне вратовръзките да не са задължителни в тези жеги.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук