Испанското правителство засега изключва нов локдаун в борбата срещу третата вълна на Covid-19, но би могло да даде възможност на регионите да налагат комендантски час, съобщи днес министърът на здравеопазването Салвадор Иля, цитиран от Франс прес.

Не планираме в момента никакво затваряне по домовете, заяви Иля на пресконференция. Тази стратегия е в контраст с прилаганите от редица други страни, като Великобритания, например, която отново въведе строги ограничения за гражданите си.

Пет региона поискаха тази седмица от централната правителство в Мадрид да въведе стриктна карантина след бума на случаите на заразени с новия коронавирус в Испания, последвал коледните и новогодишните празници.

След като миналата седмица Испания премина символичната граница от 2 милиона потвърдени случая на Covid-19, вчера тя отчете рекорден брой - 40 197 - новозаразени за 24 часа.

Ситуацията е много обезпокоителна, но ние вече имаме опит и знаем как да пречупим тази крива на заразените, заяви Иля.

Испанското правителство си постави целта да бъдат ваксинирани 70 на сто от 47-те милиона жители на страната до лятото на тази година, припомня АФП