Лекарите в Германия се оказват потърпевши от "истеризирането на обществото" - антиваксъри ги нападат поради това, че имунизират хората срещу коронавируса.

Антиваксърите в Германия все по-рядко се въздържат от проявите на вербално или физическо насилие срещу лекари. Федералната криминална служба вече е класифицирала антиваксърите и тези, които отричат коронавируса, като "относителен риск" във връзка с нападенията срещу имунизационни центрове или лекарски кабинети, пише DW.

За персонала в центровете и в кабинетите "съществува опасността да бъде подложен не само на вербални атаки, но и на по-тежки нападения като физически наранявания", заявяват от Федералната криминална служба пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Точни числа засега няма, но службите за сигурност разследват редица случаи. По данни на изданието, посегателствата спрямо лекарите се простират от клевети срещу тях в порталите за оценка, през обиди, отправени по електронен път, до смъртни заплахи. Основната причина - това, че лекарите имунизират хората срещу коронавируса.

Лекарите потвърждават, че има заплахи

Председателят на Федералната лекарска камара Клаус Райнхард потвърждава, че към медиците се отправят заплахи. Според него, това е част от "истеризирането на обществото", от което сега потърпевши са лекарите.

Председателят на Германския съюз на домашните лекари Улрих Вайгелт е обезпокоен от това, че антиваксърите все повече възприемат лекарските кабинети като "политически инструмент".

Президентът на Лекарската камара в Берлин Петер Боберт споделя, че получава все повече съобщения от медици, които молят за помощ, тъй като към тях са отправени заплашителни писма или закани в социалните мрежи като "Ще ни паднеш!".