Британските власти огласиха информация за най-страшните маниаци, лежали с години в прословутия затвор за душевно болни в Бродмур. Сред неговите обитатели е и канибалът – убиец, станал първообраз на екранния Ханибал Лектър от “Мълчанието на агнетата”, пише “Дейли мейл”.
Съгласно британското законодателство за свободата на информацията на разсекретяване подлежат материали, които са били в архива повече от 100 години. В тази връзка са особено интересни данните за Томас Хейн Кетбуш. Тайнственият затворник в психозатвора в Бродмур е смятан за един от основните претенденти за легендарния лондонски маниак Джак Изкормвача, чиято личност така и не е установена. Катбуш е обявен за душевно болен, починал е през 1903 г.
В затвора в Бродмур на 215 000 кв. м. в момента има 260 мъже. В него има невероятна система за сигурност. Всеки престъпник, понечил своеволно да напусне зловещата сграда, моментално се оказва като хванат в капан – сирени, приличащи на въздушна тревога, каквито има и в самия затвор, са инсталирани в 13-те съседни населени места в графство Беркшир. Всички те са обединени в единна система. Ако има бягство от затвора, сирените вият цели 20 минути.
Сред първите обитатели на специализираната клиника са двама потенциални убийци на кралица Виктория. Не се знае какво си е мислел 18-годишният сервитьор в бар Едуард Оксфорд, когато през 1840 г. решава да застреля кралицата и принц Алберт. И двата куршума на похитителя не улучват целта.
В затвора Бродмур често са били изпращани и жени – детеубийци, изпаднали в следродилна депресия.
Три години е прекарал в затвора и Робърт Модсли, станал прототип на Ханибал Лектър. Модсли е роден през 1953 г. в семейството на шофьор на камион в Ливерпул. Бащата безпощадно биел сина си, което не могло да не окаже влияние на бъдещия маниак. Още като дете Модсли е бил пациент на психиатрични клиники, а в семействата на приемните родители не успявал да се пригоди. През 1973 г. Модсли започнал да продава тялото си. Веднъж платил му работник му показал снимки с изнасилени момченца. Това предизвикало пристъп на гняв у Модсли, който удушил клиента си. След това се оказва в клиниката в Бродмур. Там получава зловещия прякор Синия /по цвета на лицето на удушения от него работник/.
Най-страшното си престъпление обаче Модсли извършва вече в затвора. През 1977 г. заедно с още един психопат се барикадира ведно помещение, взимайки трети затворник за заложник. Девет часа Модсли измъчвал педофила, преди той да бъде удушен. След това маниакът провесил тялото така, че полицаите да могат да го видят през аварийния люк. Когато накрая пазачите нахлуват в килията, те виждат нещо ужасяващо. Черепът на убития е отворен, буквално като сварено яйце, а от него стърчи лъжица. Част от мозъка липсвала и полицаите така и не могли да я намерят. След това канибалът Модсли получил още един прякор – Лъжицата.
След това престъпление маниакът признава вината си и се съглася да бъде изправен пред съда. Въпреки молбата му Модсли е бил преместен в затвора в Уейкфилд. След няколко нови убийства маниакът е преместен в единична килия с двойна прозрачна преграда. При такива условия, които са абсолютно точно пресъздадени в ”Мълчанието на агнетата”, Модсли живее и до днес. /БЛИЦ