Турските отбранителни компании Метексан Дефенс Инк. и корабостроителниците Арес са обединили усилия за да създадат първия въоръжен безпилотен наземен кораб на Анкара.

Той ще бъде завършен с изкуствен интелект.

Базираните в Анталия корабостроителници Арес и базираната в Анкара Метексан Дефенс обявиха в пресрелийз от края на миналия месец, че Турция може да очаква първият си прототип на въоръжения безпилотен надводен апарат през декември.

Прототипът на програмата, наречен УЛАК има 400 километра обсег и ще може да плава с до 65 километра в час.

Плавателният съд ще бъде оборудван с технологии за нощно виждане, както и "криптирана комуникационна инфраструктура, която позволява на платформата да бъде оперирана от мобилни машини и щабове, или пък от морски платформи, като например самолетоносачи или фрегати".

"Спектърът от мисии ще включва разузнавателни, наблюдателни, сражения на морската повърхност, асиметрична война, ескортни мисии и защита на стратегическата инфраструктура", се похавлиха двете компании в пресрелийза си.

Концептуалното видео на бъдещия въоръжен безпилотен надводен апарат беше публикувано от Пъблик Дефенс на 29, октомври, показвайки една илюстративна версия на УЛАК.

УЛАК ще бъде въоръжен с лазерно насочвания Кирит и лазерно насочвани, анти-танкови ракетни системи Л-УМТАС, както и дистанционен контрол.

Той ще има и възможности за изкуствен интелект.

"Изключително щастливи и горди сме да обявим стартирането на първата програма за въоръжен безпилотен надводен апарат след години на интензивна инжинерска работа и инвестиции, следвайки нашата мечта", заяви директорът на корабостроителници Арес, Утку Аланч.

"Постигнахме този успех и гордост с инвестициите на нашия собственик, като приоритизирахме нашите национални интереси, както винаги сме правели", заяви той.

"Сега представяме въоръжения безиплотен надводен апарат като първата платформа от линията УЛАК, която ще бъде започната през декември месец", добави Аланч.

"Още веднъж успяхме да разберем важността на отбранителната концепция "Синя родина" - защитата на изключителната ни икономическа зона, на морските граници на Турския полуостров, особено с надигналите се спорове", добави директорът на Метексан Дефенс, Селджук Алпарслан.
"Синя родина" се отнася до защитата на морските претенции на Турция в източната част на Средиземно море.

Гръцкият външен министър обвини Турция, че извършва "голяма ескалация", като разполага турския сеизмичен кораб Оруч Реис в зоната, южно от гръцкия остров Кастелоризо миналия месец.

"Турция доказа, че й липсва надеждност", каза той.

"Всички тези, които вярваха на Турция, на нещата, която тя каза преди европейската среща от 1-2 октомври, сега са коригирани", каза говорителят на гръцкото правителство, Стелиос Петсас на 12 октомври, тази година.

Европейският съюз преди това заяви, че ще обмисли налагането на санкции срещу Турция, ако тя продължи с операциите си за експлоатиране на въглеводородите, които съществуват в източното Средиземно море.

"Те правят всичко, за да ескалират напреженията", каза от своя страна в отговор, турският министър на отбраната, Хулуси Акар.
"Флотът ще предостави нужния ескорт и защита на нашите кораби, ако трябва", добави той.