Великата китайска стена е един от символите на Китай. Тя има дълга и интересна история, предава "Дарик".

Реално стената не е една, а е съвкупност от много стени и укрепления, които са строени от различни династии в продължение на дълги години. Съответно и материалите, с които е строена стената, са били различни - кал , дървета, камъни и тухли. Целта да започне строежа на Великата китайска стена е била да пази страната от чужди нашествия.

За най-рано построените части от нея се твърди, че са от преди 2000 години.

През 221 година пр. Христа император Цин Шъхуан нарежда стените, разделящи империята, да бъдат разрушени и да се построи нова стена, която да свързва останалите части, като се създадат и укрепления, които да защитават империята от северните атаки.

Никой не знае колко всъщност е била дълга стената в миналото, тъй като големи части от нея са били разрушени.

През следващото хилядолетие различни китайски династии сядат на престола и съответно разрушават части от стената, сторят нови и дори разширяват вече съществуващи.Владетелите от династия Мин, която започва през 1368 година, конструират най-известната днес част от Великата китайска стена. Те започват да строят наблюдателни кули и гарнизони, а по-късно към тях да достроени и каменни стени.

Новата конструкция на сетната приключва през 1644 година. По това време дължината й била около 22 километра, което я прави най-дългата, построена от хора структура. На някои места стената била широка 9 метра, а височината и била 7.5 метра. Тя била отрупана с наблюдателни кули.

Великата китайска стена е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Днес почти една трета от стената е напълно разрушена. Други нейни части пък са били ограбени от местното население. Въпреки това обаче Великата китайска стена е най-популярната туристическа дестинация в Китай.