Генерал-полковник Генадий Жидко, началник на Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили, вече ръководи така наречената „специална операция“ в Украйна. Това съобщават от Института за изследване на войната (ISW).

Според ISW Жидко е сменил командващия Александър Дворников и вече е начело на т. нар. "специална операция" в Украйна.

Освен това, ISW казва, че Кремъл продължава да манипулира руското законодателство, за да извърши "тайна мобилизация", за да продължи войната в Украйна без пълна мобилизация.

Руската Държавна дума обяви плановете си на 28 юни да обмисли изменение на закона за военната служба, което ще позволи военни договори да се предлагат на млади мъже веднага след достигане на „пълнолетие“ или завършване на гимназия, като по този начин се заобикаля нуждата наборни служители да преминат военна подготовка.

Освен това в доклад на ISW се казва, че по информация на оперативното командване "Юг" руските сили са увеличили интензивността на обстрела със 150%.

Руските войски нанасят артилерийски и ракетни удари по целия южен фронт в различни райони на Запорожка, Херсонска, Николаевска и Днепропетровска области.

Украинският генерален щаб и оперативното командване "Юг" посочиха, че руските сили са фокусирани върху предотвратяването на прегрупирането на украинските сили по южните им фронтови линии.

Руските войски отново неуспешно се опитаха да си възвърнат загубените позиции в Потьомкино в северозападната част на Херсонска област.

Руснаците засилват артилерийските си обстрели по украински позиции, особено по границата на Херсонска и Николаевска области на западния бряг на река Ингулец, за да отблъснат неотдавнашните украински контраатаки.

Сутрешна сводка: Нова атака срещу Змийския остров, ГРУ на Украйна разкри крайната цел на Русия във войната

Както БЛИЦ писа руските части продължават да засилват допълнително военното си присъствие на Змийския остров край бреговете на Одеска област, за да разширят контрола си над югозападната част на Черно море.