В статия от 17 април във Washington Post, ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов уточнява, че руското настъпление, което отдавна в Киев прогнозират, вероятно ще започне през юни 2024 г.

Целта ще е завземане на целите Луганска и Донецка области.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили ще се опитат да постигнат успехи на бойното поле през 2024 г. като част от усилията за влияние върху вземането на решения на Запада. Преди това Буданов прогнозира, че бъдеща голяма руска офанзива ще започне в края на май или началото на юни 2024 г.

Украински официални лица, включително украинският президент Володимир Зеленски, наскоро предупредиха за заплахата от потенциална бъдеща руска наземна настъпателна операция, насочена срещу град Харков.

Киев многократно е предупреждавал, че помощта на САЩ за сигурността е жизненоважна за способността на Украйна да се защитава през лятото на 2024 г.

ISW продължава да счита, че настоящият недостиг на украинска артилерия позволява на руските сили да постигнат тактически напредък.

Украинските сили обаче по-рано са демонстрирали способността си, когато са адекватно снабдени.

Буданов също така заяви на 17 април, че Украйна планира да противодейства на бъдещи настъпателни операции, като продължи ударите срещу военни цели в Русия. Тези удари имат за цел да покажат, че руският президент Владимир Путин не може да "защити руското население от войната".

Руските сили засилват криптомобилизацията преди лятото на 2024 г. Bloomberg съобщи на 18 април, като цитира трима източника, запознати с дискусиите на Кремъл, че целта е да избегне провеждането на друга частична мобилизация на резервисти.

Руслан Пухов, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на стратегии и технологии и член на гражданския консултативен съвет на руското Министерство на отбраната (МО), твърди, че настоящите руски усилия за криптомобилизация събират около 30 000 нови служители всеки месец и армията може да наеме общо 300 000 служители през 2024 г.

Твърдението съвпада с предупреждението на украинския президент Володимир Зеленски от 3 април, че Русия се готви да "мобилизира" още 300 000 служители на 1 юни.

Bloomberg отбеляза, че руските регионални еднократни плащания за подписване на договор са се увеличили с 40 процента до средно 470 000 рубли (4 992 долара). Руски вътрешен източник твърди, че се предлагат и до един милион рубли (10 622 долара) за подписване на военни договори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук