Държавната дума на Русия прие на 11 април на трето четене законопроект за създаване на цифров единен регистър на гражданите на Русия, годни за военна служба. Руските военни служби ще използват цифровия регистър за издаване на призовки за военна служба, предават световните агенции.

Единният регистър събира лична идентификационна информация на руски граждани - включително медицинска, образователна и пребиваваща история, статут на чуждестранно гражданство и застрахователни и данъчни данни - от множество руски юридически лица, включително Федералната данъчна служба на Русия, следствени органи, съдилища, медицински институции, Руският фонд за пенсионно и социално осигуряване, Централната избирателна комисия и федералните и местните власти.

Това са част от основните изводи от дневния анализ за Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Призованите лица не могат да напускат Русия и трябва да се явят в службата за набиране на военна служба в рамките на 20 дни след повикването. Законът забранява призованите лица, които имат 20 дни просрочие за докладване за управление на превозни средства, покупка или продажба на недвижими имоти и теглене на заеми.

Високопоставен руски законодател заяви, че законът ще коригира някои от бюрократичните недостатъци, които се появиха по време на частичната мобилизация на Русия през септември 2022 г.

Някои руски блогъри, които отдавна агитираха за по-агресивни политики за генериране на сили, похвалиха закона и заявиха, че той е пример за здравословно взаимодействие между руското гражданско общество и правителството.

ISW по-рано прогнозира, че Кремъл ще съчетае мерки за обществен контрол в съветски стил с големи данни и информационни технологии от 21-ви век, за да засили контрола върху руското население, след като Русия използва лицево разпознаване, QR кодове и технология за геопроследяване на мобилни устройства, за да наложи драконовски Карантина срещу COVID-19 през 2020 г.

Руското министерство на отбраната (MO) и финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин взаимно признаха ролята си в усилията за Бахмут на 11 април.

Руското министерство на отбраната и Пригожин твърдят, че бойците на "Вагнер" съставляват основните усилия за превземане на територия и изтласкване на украинските сили в централен Бахмут, като има предвид, че неуточнените руски въздушнодесантни  елементи включват поддържащите усилия по фланговете на Вагнер на север и юг от Бахмут, включително близо до Залижнянске, Сакко и Ванцети и Николаевка.

Руските сили на VDV по фланговете вероятно се стремят само да задържат фланговете, вместо да направят значителен напредък. Този набор от сили подсказва, че руското МО възнамерява да използва групата "Вагнер", за да превземе Бахмут, като същевременно минимизира загубите сред конвенционалните руски сили - подкрепяйки предишните оценки на ISW, че МО се стреми да използва силите на Вагнер, за да превземе Бахмут, след което да ги измести и да си припише заслугата за победата.

Пригожин обаче повтори, че силите на Вагнер постигат печалби в Бахмут, твърдейки, че руските сили контролират 80 процента от Бахмут поради напредъка на Вагнер.

Руските сили заемат най-малко 30,68 квадратни километра (приблизително колкото чикагското летище О'Хеър) или 76,5 процента от Бахмут въз основа на оценката на терена от ISW. Въпреки това, тази площ се увеличава до 34,5 квадратни километра или 86,1 процента от Бахмут, когато се вземат предвид всички територии, претендирани от Русия в Бахмут, включително противоречиви претенции.

Малка маргинална група от провоенни руски милблогъри призова руското правителство да отмени законите за цензура срещу дискредитирането на руската армия.

Група от най-малко 20 руски блогъри разшири общо изявление, изразяващо солидарност с "ядосаните патриоти" и други, разгневени и уморени от лошото прилагане на руските закони за цензура.

Тези блогъри, много от които имат ограничени последователи в социалните медии, представляват малка част от руското информационно пространство и тяхното изявление не показва по-широк гняв от самото съществуване на тези закони.

Въпреки това, тази фракция от блогъри е най-вероятно да бъде преследвана по тези закони, тъй като не е свързана с Кремъл, е сред най-критичните към руските военни усилия и вероятно ще бъде сред първите мишени на разширеното прилагане на закона.

Провоенното информационно пространство изрази продължаващо възмущение от това, че руските власти преследват руски медик по тези закони за цензура, което според ISW вероятно ще бъде нарастващ източник на недоволство в провоенното информационно пространство.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети отбранителни промишлени предприятия в Тулска област като част от текущите усилия за представяне на устойчивостта на руската отбранителна промишлена база. Руското министерство на отбраната (МО) публикува снимки на Шойгу, който инспектира производствените възможности на предприятията на Научно-производственото обединение "СПЛАВ" и Императорския оръжеен завод в Тула на PSCJ.

Шойгу се срещна с губернатора на област Тула Алексей Дюмин, ръководителите на отбранителните предприятия и други неуточнени военни служители и каза, че Министерството на отбраната ще бъде "готово да се включи активно" в работата на отбранителните предприятия, ако има проблеми с изпълнението на държавната отбрана възниква ред.

Посещенията на Шойгу в руски отбранителни предприятия вероятно са част от продължаващите усилия за бързо разследване и коригиране на проблемите в опит да се увеличи производственият капацитет.

Руските сили отхвърлиха критики от роднини на мобилизирани, които обвиниха в лошо отношение към мобилизираните.

Видео, публикувано на 10 април, показва как роднини на мобилизирани военнослужещи от Тулска област се обръщат към руския президент Владимир Путин, министъра на отбраната Сергей Шойгу, комисаря по правата на човека Татяна Москалкова и губернатора на Тула Алексей Дюмин с молба да върнат мобилизирания персонал от Тула, служещ в 14-ти и 15-та рота от 5-ти батальон на 137-ми гвардейски въздушнодесантен полк на 106-та гвардейска въздушнодесантна дивизия.

ISW преди това е забелязала части от 106-та дивизия VDV, действащи в района на Бахмут.

Роднини на мобилизирани твърдят, че войниците са изпратени в бой без подходяща подготовка, оръжие, боеприпаси и провизии. Видеоклип, публикуван на 11 април, показва как членове на 137-и въздушнодесантен полк се обръщат към роднините си по заповед на своите командири, отричат малтретиране и твърдят, че формацията е добре оборудвана.

Руският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова продължава да потвърждава, че руските власти предприемат редица действия срещу украинските деца в опит да се оправдаят от заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за нейния арест.

Лвова-Белова публикува брошура на английски език от 13 страници на 11 април, очевидно насочена към международна аудитория и озаглавена "Дейности на президентската комисия на Руската федерация за правата на децата Мария Лвова-Белова за защита на децата по време на специална военна операция"

Памфлетът очертава явните връзки с руската президентска администрация и твърди, че всички действия попадат твърдо в границите на руското законодателство.

Памфлетът по-специално потвърждава, че руските власти са ангажирани в няколко линии на усилия, свързани с украинските деца в окупираните райони на Украйна, и отбелязва, че администрацията контролира настаняването на уязвими деца от окупираните Донецка и Луганска области в руски семейства.

Лвова-Белова заяви, че нейната администрация дава приоритет на събирането на семейството след приемно настаняване и осъди международното осъждане на депортирането на украински деца като "фалшиво".

Опитите да оправдае работата на нейната администрация допълнително потвърждават, че руските служители използват различни прикрития, за да засилят социалния контрол върху окупираните райони на Украйна и да улеснят депортирането и осиновяването на украински деца.

Руските официални лица продължават усилията за социално програмиране, насочени към изкореняване на украинската идентичност сред младите хора.

Украинският център за съпротива съобщи на 11 април, че руските власти са стартирали фондове "Децата на Донбас", "Моето семейно потекло" и "Помощ за децата на Примаков", за да улеснят извеждането на украински деца в Русия за "образователни програми", насочени към "идеологически обработване на промоцията на руската пропаганда.

Кримският клон на украинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Крим Реалии, също заяви на 10 април, че окупационният ръководител на Крим Сергей Аксьонов е наредил засилено сътрудничество между военните комисии и училищата в Крим чрез програмата за военно-патриотично възпитание "Юнармия". .

"Юнармия" и подобни военно-патриотични образователни програми вероятно имат за цел да внушат проруски и милитаризирани идеали на младежта и да дискредитират украинската държава.

Кремъл прие законодателство за използване на инструменти на дигиталния авторитаризъм за дигитализиране и подобряване на ефективността на издаването на призовки и репресии срещу руските укриватели. Държавната дума на Русия прие на 11 април на трето четене законопроект за създаване на цифров единен регистър на гражданите на Русия, годни за военна служба.

Руските военни служби ще използват цифровия регистър за издаване на призовки за военна служба. Единният регистър събира лична идентификационна информация на руски граждани - включително медицинска, образователна и пребиваваща история, статут на чуждестранно гражданство и застрахователни и данъчни данни - от множество руски юридически лица, включително Федералната данъчна служба на Русия, следствени органи, съдилища, медицински институции, Руският фонд за пенсионно и социално осигуряване, Централната избирателна комисия и федералните и местните власти.

Призованите лица не могат да напускат Русия и трябва да се явят в службата за набиране на военна служба в рамките на 20 дни след повикването. Законът забранява призованите лица, които имат 20 дни просрочие за докладване за управление на превозни средства, покупка или продажба на недвижими имоти и теглене на заеми.

Високопоставен руски законодател заяви, че законът ще коригира някои от бюрократичните недостатъци, които се появиха по време на частичната мобилизация на Русия през септември 2022 г.

Някои руски блогъри, които отдавна агитираха за по-агресивни политики за генериране на сили, похвалиха закона и заявиха, че той е пример за здравословно взаимодействие между руското гражданско общество и правителството.

ISW по-рано прогнозира, че Кремъл ще съчетае мерки за обществен контрол в съветски стил с големи данни и информационни технологии от 21-ви век, за да засили контрола върху руското население, след като Русия използва лицево разпознаване, QR кодове и технология за геопроследяване на мобилни устройства, за да наложи драконовски Карантина срещу COVID-19 през 2020 г.

Руското министерство на отбраната (MO) и финансистът на Wagner Group Евгений Пригожин взаимно признаха ролята си в усилията за Бахмут на 11 април.

Руското министерство на отбраната и Пригожин твърдят, че бойците на "Вагнер" съставляват основните усилия за превземане на територия и изтласкване на украинските сили в централен Бахмут, като има предвид, че неуточнените руски въздушнодесантни елементи включват поддържащите усилия по фланговете на Вагнер на север и юг от Бахмут, включително близо до Залижнянске, Сакко и Ванцети и Николаевка.

Руските сили на VDV по фланговете вероятно се стремят само да задържат фланговете, вместо да направят значителен напредък. Този набор от сили подсказва, че руското МО възнамерява да използва групата Вагнер, за да превземе Бахмут, като същевременно минимизира загубите сред конвенционалните руски сили - подкрепяйки предишните оценки на ISW, че МО се стреми да използва силите на Вагнер, за да превземе Бахмут, след което да ги измести и да си припише заслугата за победата .

Пригожин обаче повтори, че силите на Вагнер постигат печалби в Бахмут, твърдейки, че руските сили контролират 80 процента от Бахмут поради напредъка на Вагнер.

Руските сили заемат най-малко 30,68 квадратни километра (приблизително колкото чикагското летище О'Хеър) или 76,5 процента от Бахмут въз основа на оценката на терена от ISW. Въпреки това, тази площ се увеличава до 34,5 квадратни километра или 86,1 процента от Бахмут, когато се вземат предвид всички територии, претендирани от Русия в Бахмут, включително противоречиви претенции.

Малка маргинална група от провоенни руски милблогъри призова руското правителство да отмени законите за цензура срещу дискредитирането на руската армия. Група от най-малко 20 руски блогъри разшири общо изявление, изразяващо солидарност с "ядосаните патриоти" и други, разгневени и уморени от лошото прилагане на руските закони за цензура.

Тези блогъри, много от които имат ограничени последователи в социалните медии, представляват малка част от руското информационно пространство и тяхното изявление не показва по-широк гняв от самото съществуване на тези закони. Въпреки това, тази фракция от блогъри е най-вероятно да бъде преследвана по тези закони, тъй като не е свързана с Кремъл, е сред най-критичните към руските военни усилия и вероятно ще бъде сред първите мишени на разширеното прилагане на закона.

Провоенното информационно пространство изрази продължаващо възмущение от това, че руските власти преследват руски медик по тези закони за цензура, което според ISW вероятно ще бъде нарастващ източник на недоволство в провоенното информационно пространство.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети отбранителни промишлени предприятия в Тулска област като част от текущите усилия за представяне на устойчивостта на руската отбранителна промишлена база (DIB). Руското министерство на отбраната (МО) публикува снимки на Шойгу, който инспектира производствените възможности на предприятията на Научно-производственото обединение "СПЛАВ" и Императорския оръжеен завод в Тула на PSCJ.

Шойгу се срещна с губернатора на област Тула Алексей Дюмин, ръководителите на отбранителните предприятия и други неуточнени военни служители, за да обсъдят DIB и каза, че Министерството на отбраната ще бъде "готово да се включи активно" в работата на отбранителните предприятия, ако има проблеми с изпълнението на държавната отбрана възниква ред.

Посещенията на Шойгу в руски отбранителни предприятия вероятно са част от продължаващите усилия за бързо разследване и коригиране на проблемите в в опит да се увеличи производственият капацитет.

Руските сили отказаха призиви на роднини на мобилизирани, които се обявиха срещу лошото отношение към мобилизираните.

Видео, публикувано на 10 април, показва как роднини на мобилизирани военнослужещи от Тулска област се обръщат към руския президент Владимир Путин, министъра на отбраната Сергей Шойгу, комисаря по правата на човека Татяна Москалкова и губернатора на Тула Алексей Дюмин с молба да върнат мобилизирания персонал от Тула, служещ в 14-ти и 15-та рота от 5-ти батальон на 137-ми гвардейски въздушнодесантен полк на 106-та гвардейска въздушнодесантна дивизия.

ISW преди това е забелязала части от 106-та дивизия VDV, действащи в района на Бахмут.

Роднини на мобилизирани твърдят, че войниците са изпратени в бой без подходяща подготовка, оръжие, боеприпаси и провизии. Видеоклип, публикуван на 11 април, показва как членове на 137-и въздушнодесантен полк се обръщат към роднините си по заповед на своите командири, отричат малтретиране и твърдят, че формацията е добре оборудвана.

Руският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова продължава да потвърждава, че руските власти предприемат редица действия срещу украинските деца в опит да се оправдаят от заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за нейния арест.

Лвова-Белова публикува брошура на английски език от 13 страници на 11 април, очевидно насочена към международна аудитория и озаглавена "Дейности на президентската комисия на Руската федерация за правата на децата Мария Лвова-Белова за защита на децата по време на специална военна операция"

Памфлетът очертава явните връзки с руската президентска администрация и твърди, че всички действия попадат твърдо в границите на руското законодателство.

Памфлетът по-специално потвърждава, че руските власти са ангажирани в няколко линии на усилия, свързани с украинските деца в окупираните райони на Украйна, и отбелязва, че администрацията контролира настаняването на уязвими деца от окупираните Донецка и Луганска области в руски семейства.

Лвова-Белова заяви, че нейната администрация дава приоритет на събирането на семейството след приемно настаняване и осъди международното осъждане на депортирането на украински деца като "фалшиво".

Опитите да оправдае работата на нейната администрация допълнително потвърждават, че руските служители използват различни прикрития, за да засилят социалния контрол върху окупираните райони на Украйна и да улеснят депортирането и осиновяването на украински деца.

Руските официални лица продължават усилията за социално програмиране, насочени към изкореняване на украинската идентичност сред младите хора.

Украинският център за съпротива съобщи на 11 април, че руските власти са стартирали фондове "Децата на Донбас", "Моето семейно потекло" и "Помощ за децата на Примаков", за да улеснят извеждането на украински деца в Русия за "образователни програми", насочени към "идеологически обработване на промоцията на руската пропаганда.

Кримският клон на украинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Крим Реалии, също заяви на 10 април, че окупационният ръководител на Крим Сергей Аксьонов е наредил засилено сътрудничество между военните комисии и училищата в Крим чрез програмата за военно-патриотично възпитание "Юнармия". 

"Юнармия" и подобни военно-патриотични образователни програми вероятно имат за цел да внушат проруски и милитаризирани идеали на младежта и да дискредитират украинската държава.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук