Известен руски блогър, подкрепящ войната, който обикновено е оптимист по отношение на руските възможности, изрази сравнително песимистична оценка на войната и подчерта необходимостта Кремъл да мобилизира напълно руската икономика и отбранителната индустриална база , за да спечели.

На 7 ноември военният блогър заяви, че Украйна е ангажирана с "изтощителна война" срещу Русия и че Кремъл се нуждае от "огромен боен потенциал" и "точен разчет" на възможностите си, за да победи Украйна.

Това се посочва в дневния анализ за военните действия от Института за изследване на войната (ISW).

Друг руски военен блогър изрази учудване, че колегата му, който преди това е бил толкова положителен в оценките си за руската настъпателна кампания в Украйна, открито признава необходимостта от по-широка мобилизация на руската икономика в условията на продължителна война.

Кремъл до голяма степен изглеждаше несклонен да провежда по-широка икономическа мобилизация и призивът на военния блогър да промени тази линия заслужава внимание.

Друг руски военен блогър твърди, че Русия "плаща ужасно" за нежеланието на Кремъл да се ангажира изцяло с войната.

Предложението на военните блогъри за по-нататъшна мобилизация на руската икономика изглежда е част от неотдавнашните дискусии в руското информационно пространство за оперативни промени, които биха могли да помогнат на руските сили да преодолеят предизвикателствата в Украйна, вероятно в отговор на неотдавнашното есе на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний по темата за "позиционната война".

Изглежда, че есето на Залужний е подтикнало дори най-позитивно настроените руски блогъри да направят по-директни и честни оценки на руските военни усилия.

Руски източници твърдят, че украинските сили са прехвърлили ограничен брой бронирани превозни средства на източния (левия) бряг на Херсонска област и продължават по-големи от обичайните сухопътни операции на източния бряг с лекопехотна групировка с приблизителен размер на батальон.

На 6 ноември руските военни блогъри разпространиха снимка, на която се твърди, че украински гъсеничен амфибиен транспорт (ГТС) пренася бойна машина на пехотата на източния бряг близо до Кринки (на 30 км североизточно от град Херсон и на 2 км от река Днепър).

Други военни блогъри твърдят на 7 ноември, че украинска бойна машина на пехотата амфибия е прекосила сама река Днепър край Кринки и разпространяват отделни кадри от 7 ноември, за които се твърди, че показват унищожен западен бронетранспортьор на неуточнено място на източния бряг.

Избрани руски военни блогъри твърдят, че една или две украински бронирани машини са пресекли Днепър край Кринки, докато други военни блогъри твърдят, че украинските сили са прехвърлили няколко неуточнени бронирани машини в района.

Руските блогъри твърдят, че повече от 300 украински военнослужещи (около един батальон) действат на източния бряг в района на Кринки, и продължават да твърдят, че украинските сили поддържат позиции в централната част на Кринки и близките райони.

Един от блогърите твърди, че няколкостотин украински военнослужещи действат на целия източен бряг на Херсонска област.

Руските военни блогъри твърдят, че бойните действия са продължили край Кринки, както и край Пойма (на 12 км източно от град Херсон и на 4 км от река Днепър), Пищановка (на 13 км източно от град Херсон и на 3 км от река Днепър) и Пидстепне (на 17 км източно от град Херсон и на 4 км от река Днепър), но не твърдят, че украинските опити за настъпление на 6 и 7 ноември са били особено големи в сравнение с предишните дни.

На 17 и 18 октомври украинските сили вероятно са извършили първоначални нападения с размер на рота през река Днепър на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Съобщеното за групиране на украинските сили на източния бряг в размер на батальон предполага, че сериозните руски усилия за възпрепятстване на движението по река Днепър не са попречили на украинските сили да прехвърлят допълнителен личен състав и материални средства на позиции на източния бряг.

ISW няма да прави предположения относно перспективите за продължаваща украинска активност на източния бряг на Херсонска област.

На 7 ноември украинските сили проведоха контраофанзивни операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в посока Бахмут и Мелитопол (Западна Запорожка област).

На 6 ноември руски военен блогър твърди, че украинските сили са пресекли железопътната линия край Андреевка (на 10 км югозападно от Бахмут).

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са се окопали в гористи местности близо до Вербове (9 км източно от Роботин) и че липсата на руски контрол върху въздушното пространство в района затруднява руския артилерийски огън по тези позиции.

Руските власти задържаха заместник-министъра на вътрешните работи на Република Дагестан под претекст за обвинения в корупция, вероятно в опит да демонстрират, че федералното правителство предприема действия в Дагестан, без да обръща повече внимание на междуетническото и междурелигиозното напрежение и склонността към дестабилизация в региона.

На 7 ноември руска агенция заяви, че руските сили за сигурност са задържали заместник-министъра на вътрешните работи на Дагестан Руфат Исмаилов и в момента извършват претърсване на дома и офиса му.

Руската държавна медия РИА Новости съобщи още, че източник от руските сили за сигурност е заявил, че Исмаилов е предварително заподозрян в даване на подкуп.

Руският вътрешен източник твърди, че се предполага, че Исмаилов е получил подкуп в размер на 100 млн. рубли (около 1 085 770 USD) от застрахователна компания.

Вътрешният източник и руски милблогър твърдят, че руските власти са прехвърлили Исмаилов в Москва, а блогърът твърди, че това показва, че има риск високопоставени служители на ниво федерален субект да "избягат от отговорност".

Руската опозиционна медия СОТА съобщи, че руските власти, включително Федералната служба за сигурност (ФСБ), разследват и заместник-началника на следствения отдел на Министерството на вътрешните работи на Дагестан Далгат Абдулгапуров.

Преди това руските власти отстраниха няколко неефективни служители на противовъздушната отбрана, отговарящи за защитата на Москва, под претекст за обвинения в корупция след увеличаване на ударите с дронове по задните руски градове, което показва, че напоследък има модел на използване на обвинения в корупция от руските власти за заобикаляне на публичното дисциплиниране на руски служители за това, че не изпълняват добре задълженията си, и по този начин признават тяхната некадърност.

Въпреки че ISW няма причина да се съмнява в обвиненията срещу Исмаилов, задържането му подсказва, че руските власти се опитват да създадат впечатление за контрол на федералното правителство върху ситуацията в Дагестан, като същевременно избягват да подчертават неотдавнашните антисемитски бунтове.

По подобен начин ISW оценява, че руското ръководство вероятно избягва да налага по-тежки наказания за по-сериозни обвинения на участниците в антисемитските бунтове от опасения, че те ще разпалят недоволството към Кремъл.

Украинският удар по руска корабостроителница в Керч, окупиран Крим, на 4 ноември нанесе значителни щети на кораб на руския Черноморски флот (ЧФ).

На 7 ноември руски и украински източници публикуваха снимки, на които се виждат значителни повреди на корветата-носител на ракети "Калибр" от проект 22800 "Асколд", клас "Каракурт", които вероятно ще я направят неизползваема в обозримо бъдеще.

ISW оценява, че от юни 2023 г. насам украинските сили провеждат кампания за пресичане на руската военна инфраструктура в окупирания Крим, предимно активи на БМФ, за да намалят способността на руските военни да използват Крим като зона за разполагане и тил на руските операции в Южна Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук