Изглежда, че руските сили са придобили достатъчно позиционно предимство, за да направят маневра около Бахмут и да завземат някои райони на града, съобщи в ежедневния си доклад Институтът за военни изследвания на САЩ (ISW).

Въпреки това руските военни досега не са успели да принудят украинските сили да се оттеглят и не бива да се очаква скоро градът да бъде обкръжен, смятат експертите.

Украинските сили вероятно ще създадат условия за контролирано изтегляне от особено трудните сектори в източната част на Бахмут, но към момента няма потвърждение, че украинското командване е взело решение за отстъпление, припомня ISW.

На 4 март руските сили успяха да напреднат в близост до Бахмут. Според източници от руската страна през последните няколко дни бойците от групировката "Вагнер" са постигнали успехи в североизточен и източен Бахмут, благодарение на "тактически трудна маневра за обход" в градските райони на северен Бахмут. украинските власти настояват, че техните сили продължават да контролират ситуацията в Бахмут.

Въпреки това те признават, че ситуацията в града става все по-трудна, а групата "Вагнер" разполага най-модерните си и обучени части за щурмови операции в района.

Руските успехи в Бахмут през последните месеци са бавни и постепенни, така че няма причина да се смята, че руските сили ще успеят да обкръжат Бахмут в скоро време, още по-малко, че ще успеят да превземат града чрез фронтално нападение.

По-вероятно е руснаците да са успели да се доближат достатъчно близо до най-важните сухопътни линии на украинските сили от североизток, за да попречат на Украйна да се изтегли, използвайки класическата маневра "обкръжаване". Целта на обкръжаването е да принуди противника да напусне подготвените отбранителни позиции и се различава от целта на обкръжаването, която е да хване в капан и да унищожи вражеските сили.

Възможно е руснаците да са възнамерявали да обкръжат украинските сили при Бахмут, но украинските командири дадоха да се разбере, че вероятно биха предпочели да се оттеглят, за да не рискуват да бъдат обкръжени. Според оценките на ISW вероятността украинските сили да се оттеглят е много по-голяма от вероятността да бъдат обкръжени.

Според експертите украинците може да успеят да задържат позициите си в Бахмут, ако се опитат да го направят. Руските сили понасят тежки загуби по време на офанзивата и украинските командири вероятно ще трябва да намерят баланс между стремежа да изчерпят настоящите възможности на руската армия в тези позиции и риска от загуба на пътищата за отстъпление.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с командващия Източния военен окръг (ИВО) генерал-полковник Рустам Мурадов в западната част на Донецка област, вероятно за да оцени степента на руските загуби в района на Вухледар и възможността за по-нататъшни офанзиви в тази посока. На 4 март руското Министерство на отбраната (МО) публикува видеозапис, за който се твърди, че показва посещението на Шойгу при Мурадов в неуточнен район на Западна Донецка област, и твърди, че Мурадов е изнесъл доклад за текущата ситуация и действията на руските сили в зоната му на отговорност.

Руските сили претърпяха катастрофални загуби по време на неотдавнашната триседмична офанзива край Вухледар, а сериозните ограничения по отношение на личния състав и оборудването вероятно не позволяват на руските сили да постигнат дори незначителен напредък в тази посока.

Съобщава се, че китайското правителство е недоволно от Кремъл заради разгласяването на дискусиите за продажба на оръжие. The Economist съобщи на 2 март, че неуточнен европейски служител твърди, че китайското правителство иска обсъжданията на смъртоносната помощ да останат в тайна, за да може Китай да запази имиджа си на неутрален посредник.

CNBC съобщи на 3 март, че американски служители са посочили, че информацията относно китайските съображения за изпращане на оръжия на Русия е оценка, "получена" от руски служители

Ръководителят на комисията по отбрана в Държавната дума на Русия Андрей Картапалов заяви, че руските компании трябва да закупят собствени системи за противовъздушна отбрана, за да се защитават от безпилотни самолети. Руски държавен информационен източник съобщи, че на 1 март Картапалов е заявил, че ресурсите на руското Министерство на отбраната (МО) са насочени към защита на критични държавни и военни обекти. Той твърди, че всяка "уважаваща себе си корпорация" трябва да може да закупи и инсталира такива системи за собствена сметка.

Съобщава се, че между 2 и 4 март ЧВК "Вагнер" е открила поне три нови центъра за набиране на персонал в руски спортни клубове, вероятно за да увеличи базата си за набиране на персонал, след като е загубила достъп до новобранци затворници.

Съобщава се, че Групата "Вагнер" е открила поне три нови центъра за набиране на персонал, разположени в руски спортни клубове, след като финансистът на Групата "Вагнер" Евгений Пригожин официално обяви, че "Вагнер" е започнал да набира персонал чрез руски спортни клубове на 2 март.

Съобщава се, че новите центрове за набиране на персонал на "Вагнер" са разположени в спортното съоръжение "Динамо" в Самара, в спортния клуб "Антарес" в Ростов и в сградата на Руската боксова федерация в Тюмен.

Основни изводи

 • Изглежда, че руските сили са си осигурили достатъчно позиционно предимство, за да извършат обратен завой срещу някои части на Бахмут, но все още не са принудили украинските сили да се изтеглят и вероятно няма да успеят скоро да обкръжат града.
 • Целта на обръщането е да принуди противника да напусне подготвените отбранителни позиции и се различава от целта на обкръжаването, която е да хване в капан и да унищожи вражеските сили. Възможно е руснаците да са възнамерявали да обкръжат украинските сили в Бахмут, но украинското командване е дало сигнал, че вероятно ще се оттегли, вместо да рискува обкръжаване.
 • Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с командващия Източния военен окръг генерал-полковник Рустам Мурадов в западната част на Донецка област, вероятно за да оцени степента на руските загуби около Вухледар и възможността за по-нататъшно настъпление в тази посока.
 • Съобщава се, че китайското правителство е ядосано на Кремъл заради огласяването на дискусиите за продажба на оръжие.
 • Ръководителят на комисията по отбрана към Държавната дума на Русия Андрей Картапалов насърчи руските компании да закупят собствени системи за противовъздушна отбрана за защита от безпилотни самолети.
 • Съобщава се, че между 2 и 4 март "Вагнер груп" е открила поне три нови центъра за набиране на персонал в руски спортни клубове, вероятно за да увеличи базата си за набиране на персонал, след като е загубила достъп до новобранци затворници.
 • Руските сили проведоха настъпателни действия по линията Купянск-Сватове-Кремина.
 • Руските сили продължиха да полагат усилия за обкръжаване на Бахмут и да провеждат сухопътни атаки по фронтовата линия в Донецка област.
 • Украински източници продължават да съобщават, че руските сили се опитват да създадат условия за настъпателни операции в Южна Украйна.
 • Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава да полага очевидни усилия за засилване на чеченското влияние в Русия чрез популяризиране на чеченските специални сили (СПЕЦНАЗ) и усилия в областта на младежката политика.
 • Руските окупационни администрации засилват мерките за правоприлагане в окупираните територии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук