Писмо, изпратено преди 66 години от концлагер, достигна най-после до получателя си - 95-годишна италианка. Тя получи тези дни пощенска картичка, на която е написано „Засега здравето ми е отлично“.
Всъщност с добро здраве се е похвалил на 14 октомври 1943 година съпругът на Аделина Паганото от Гадзуоло, до град Мантуа. Той е бил интерниран в концлагер в Stablack, Германия. В картичката си Чезаре Монтини е написал още, че изпитва носталгия по Италия и че мисли за жена си.

След края на войната Чезаре се върнал при жена си, изтощен от мъченията и болестите в лагера. Години по-късно той починал. Неговите думи, написани в лагера обаче, достигнаха до съпругата му едва сега, коментира вестник „Гадзета ди Мантова“.

Въпреки пътешествието във времето, картичката е в добро състояние. Аделина сега я е поставила в рамка и я държи окачена на стената в стаята си.

Картичката е била намерена от пощенските служители в клон в град Сондрио, по време на преместване, след което е била изпратена на получателя й. Първа я получила внучката на Аделина, която след това я връчила на баба си. /ProntoSofia