Генерал Фабио Мини, бивш началник на щаба на Южноевропейското командване на НАТО и командир на международната мисия в Косово,  изрази своето виждане за последните събития, свързани с руско-украинската война, пред италианското издание L'Antidiplomatico.

Според специалиста, украинската контраофанзива в района на Харков има единствено пропагандна стойност, като условията на бойното поле по същество не са се променили особено.

"Руснаците напуснаха населените места не в резултат на паническо бягство и хаос, а според заповедта на командването", каза генерал Мини.

"С помощта на тази маневра въоръжените сили на РФ успяха да привлекат украинската армия в голата степ, където маса от ракетни и артилерийски снаряди ще пада върху главите на войниците от въоръжените сили на Украйна, но те няма да имат къде да се скрият.

Стойността на маневрата ще трябва да бъде оценена, когато "героичният и победоносен воин" в развалините и под интензивните бомбардировки си зададе въпроса: И какво правим сега?",  заяви италианският генерал.

Генералът увери, че целият конфликт се води на ниво операции, на първо място от САЩ и на второ - от всички страни-членки на НАТО.

"Не само бяха предоставени оръжия и информация, но и подготовката, планирането, самото изпълнение на операцията, се ръководеше от НАТО", каза Мини.

Според генерала, сега Русия трябва да реши дали да премине от специална военна операция към истинска война, като вземе предвид всичко, което би означавало това за страната:

"За Русия преходът е съществен и Путин го знае много добре, поради което се съпротивлява на настояването на своите "ястреби". Обявяването на война е много сериозна стъпка, и ще трябва да се предприемат изключителни мерки, дори ако това е война, която не се очаква да ескалира.

Той уточни, че една воюваща нация не може да си позволи вътрешни дисиденти и ще трябва да се положат големи усилия в тази насока.

Друг фундаментален проблем според него, ще е реакцията на международните правни институции. "Държава която е официално "във война" трябва да намери ресурсите, за да я подкрепи и международно дипломатическо равнище", обясни той.

Генерал Мини определи САЩ, страните членки на НАТО и Европейския съюз като лицемери и съвоюващи страни.

"Срещу Русия са приети мерки за открита и директна война. Ние открито воюваме на страната на Украйна, но не са приети правни, икономически и политически мерки за признаването на този статут".

По неговите думи, изпращането на оръжия в подкрепа на Киев и икономически санкциите срещу Москва са "военни действия".

 

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук