Нерола е малко италианско село, на километри от древния Рим. В селцето, издигащо се на хълм в сърцето на Италия, има само 1900 жители.
Коронавирусът не подминава Нерола.


Миналата седмица италианските власти обявиха селото за "червена зона", след като десетки случаи на COVID-19 бяха потвърдени.

Кметът на Нерола признава, че всички в селото са объркани и разстроени.

"Обаждат ми се и питат: "Болни ли сме? Какво се случва?" И аз им казвам: "Не, няма проблем. За ваша безопасност трябва да направим тази саможертва", обяснява кметът Сабина Граниери пред BBC.Хората в селото наистина са под тотална карантина. Не могат да напуснат домовете си дори и за храна или лекарства. Всичко трябва да им бъде занесено.

Марко е изолиран в дома си със семейството.

"Хората в града ни са уплашени, защото много от тях са стари. Вирусът тръгва от дом за възрастни хора и бързо се разпространява преди лекарите да се усетят. Двама души умират, а останалите са бързо откарани в болница.

На километри оттам, в съседно село, една лекарка се възстановява от коронавируса. Тя е била наета в дома за възрастни хора, но е имала и собствена практика и вероятно също е предала вируса на някои пациенти.

Тя разказва, че в началото лекарите не мислели, че хората са болни от COVID-19. Все пак били възрастни, боледували често.Всичко обаче се влошило преди две недели. Тя се притеснява за пациентите си, които са много възрастни и имат придружаващи заболявания.

Нерола е под карантина, защото твърде много хора, в сравнение с популацията на селото, са дали положителна проба за COVID-19.

"Не можехме да рискуваме по-нататъшно предаване на вируса", обяснява представител на здравните власти.

Именно обаче малкият брой население на селото е удобен за учените, които превръщат Нерола в лаборатория. Всички жители ще бъдат изследвани.

Искаме да разберем колко хора са се разболели, как се разпространява вирусът.От здравните власти поясняват, че Нерола е интересно място, защото населението е малко и капсуловано, но и така могат по-бързо да бъдат изследвани всички хора.

"Искам всички жители на моето село да направят теста. Нашата саможертва ще се използва от цялата научна общност", казва кметът Сабина.

Целта на учените е една - да разберат как по-точно вирусът се разпространява след общността и колко хора проявяват симптоми.

Междувременно обаче властите решили да изтрият Нерола от картите. Буквално. И именно тук Сабина Граниери поставила границата. Когато табелите към и на селото били свалени, тя се обадила на когото трябва.

"Обадих се и казах: "Какво по..." Използвах някои лоши думи. Никой не може да ни изтрие. Ние сме тук, ние съществуваме, ние сме живи и искаме да останем живи", категорична е Сабина.